Саакашвілі залишиться «нашим»: на парламентських виборах у Грузії перемогла партія влади

11.10.2016
Саакашвілі залишиться «нашим»: на парламентських виборах у Грузії перемогла партія влади

Правляча партія святкує перемогу.

На парламентських виборах у Грузії, які відбулися минулої суботи, перемогла правляча партія влади «Грузинська мрія», підтримувана мільярдером Бідзіною Іванішвілі.

За даними Центрвиборчкому, вона здобула 48,6 відсотка голосів.

У виборчому штабі цієї політичної сили оголосили про перемогу одразу після оголошення результатів двох екзит-полів.

«Я хочу привітати з цією великою перемогою нашу країну, — не приховував радості прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі. — Це перемога кожного з нас. Перемога після важкої битви».
 
За даними Центрвиборчкому Грузії, після опрацювання результатів з 99,92 відсотка дільниць, до парламенту проходять загалом три партії.

Найбільша опозиційна партія країни «Єдиний національний рух», неформальним лідером якої вважають очільника Одеської облдержадміністрації Михеїла Саакашвілі, — 27,14 відсотка.

Третьою парламентською силою, яка подолала п’ятивідсотковий бар’єр, став блок «Альянс патріотів Грузії», який набрав рівно 5% голосів. Останню політсилу називають проросійською і її потрапляння в парламент неабияк дивує, особливо після війни й окупації Росією частини території. 
 
Ще до оголошення офіційних виборів правляча партія оголосила про перемогу, а грузинська опозиція заявила про фальшування виборів владою. «У нас вкрали голоси. Ми захищатимемо їх», — заявила на виступі перед прихильниками голова штабу ЄНР Ніка Мелія, передає агенція «Франс Пресс».

За її словами, вибори виграла саме її партія. Проросійська «Єдина  Грузія» екс-спікера парламенту Ніно Бурджанадзе, Трудова партія та «Альянс патріотів Грузії» також заявили про фальсифікацію результатів. Бурджанадзе заявила, що вибори були нечесні та непрозорі. Прибічники партії ЄНР у ніч на неділю розпочали акцію протесту біля приміщення ЦВК у Тбілісі. 
 
Спостерігачі, як і опозиціонери, також заявили, що під час передвиборчої кампанії у правлячої партії були нечесні переваги, зокрема фінансові. Результати екзит-полів також відчутно різняться: за даними компанії GFK, «Грузинська мрія» набрала 39,9 відсотка, ЄНР — 32,7 відсотка. Опитування TNS натомість показало розклад сил у 53,8 та 19,5 відсотка, відповідно.
 
Проавляча «Грузинська мрія» неодноразово заявляла, що одразу ж заарештує Михеїла Саакашвілі при його появі на території Грузії, тож перемога цієї політичної сили означає, що Міхо надалі залишатиметься главою Одеської обладміністрації.