Дожити до заслуженого відпочинку: МВФ не вимагає підвищення пенсійного віку

07.10.2016
Дожити до заслуженого відпочинку: МВФ не вимагає підвищення пенсійного віку

Працювати, працювати — а пенсія однак мізерна.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив текст меморандуму з Україною, який містить план дій для подальшого успішного співробітництва.
 
У ньому прописано конкретні кроки, необхідні для отримання Україною четвертого траншу.
 
Виконання положень нового Меморандуму дозволить до кінця 2016 року додатково залучити 1,3 млрд. доларів фінансової підтримки від МВФ, які підуть у резерви НБУ.
 
Бурхливу реакцію в суспільстві викликали пункти, пов’язані з пенсійною реформою. Невдоволення українців можна зрозуміти, адже в меморандумі чітко прописано, що пенсійна реформа є «наріжним каменем» програми структурних змін. Тож на вимогу МВФ Україна зобов’язується до кінця 2016 року прийняти закон про поступову зміну пенсійного віку, скоротити можливості для дострокового виходу на пенсію, посилити критерії прийнятності для мінімальної пенсії. 
 
Для цього слід змінити пенсійне законодавство, яке на даний час складається з 12 законів, і забезпечити єдиний принцип пенсійного забезпечення без привілеїв для будь-якої професії (за винятком військових), а також розширити базу для внесків у систему соціального забезпечення.
 
Аби збити напругу, чиновники в один голос почали заспокоювати українців. Зокрема, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко написав  у «Фейсбуці»: «З огляду на весь цей шум, який сьогодні піднімається в ЗМІ, я хочу чітко заявити: ні в меморандумі з МВФ, ні в уряді мова про підвищення пенсійного віку на сьогодні не йде. На всіх переговорах iз МВФ це питання стояло.
 
Але ми ні в 2005, ні в 2008 році не піднімали пенсійний вік. Єдині, хто підняв, — це Янукович з Азаровим у 2011-му. Позиція абсолютно чітка і принципова — сьогодні ми не підемо на підвищення пенсійного віку для наших співгромадян. Це питання можна буде розглядати лише у перспективі: після того, коли ми підвищимо рівень і якість життя українців, а найголовніше — різко збільшиться тривалість життя в нашій країні».
 
В унісон «колезі» на брифінгу міністр фінансів Олександр Данилюк запевнив: «Не передбачено до кінця грудня збільшувати пенсійний вік. До кінця року ми маємо визначитись із моделлю пенсійної реформи. Вона може включати в себе поступове підвищення пенсійного віку. Для нас важливо, щоб пенсійна система гарантовано надавала пенсіонерам пенсії».
 
Оскільки пенсійної реформи нам найближчим часом  не оминути, незайвим буде нагадати, що, за останніми даними звіту ВООЗ, Україна опинилася серед 36 країн з катастрофічними особистими витратами громадян на здоров’я, а  середня тривалість життя в нашій країні становить 71,3 року.