Ковач незалежності

07.10.2016
Ковач незалежності

Міхалу Ковачу було 85 років.

Перший президент Словаччини Міхал Ковач, який керував країною з 1993-го по 1998 рік, помер від зупинки серця. Йому було 85 років. Раніше пана Ковача було госпіталізовано з хворобою серця. Місцеві ЗМІ зазначають, що 30 вересня першого президента Словаччини забрали у відділення реанімації, але його стан погіршився, і лікарі були змушені ввести його в стан штучного сну.
Міхал Ковач народився в 1930 році. Він закінчив Братиславський університет економіки і працював у різних фінансових установах, зокрема в Державному чехословацькому банку. З 12 грудня 1989 року по 17 травня 1991 року був міністром фінансів Словацької федеративної республіки. На початку 1991 року Міхал Ковач став одним із засновників і віце-головою партії Рух за демократичну Словаччину. У 1990 році пана Ковача обрали депутатом Федеральних зборів Чехословаччини. У 1992 році він став його останнім головою й вiдіграв важливу роль у формуванні Словаччини як незалежної держави. 
На початку 1993 року після розділення федеративної Чехословаччини на дві країни став першим президентом Словаччини. Його п’ятирічна каденція проходила під знаком політичних суперечок, а надалі — й відкритого конфлікту з автократичним прем’єр-міністром Владіміром Мечьяром. Саме Мечьяр ускладнював вступ Словаччини до ЄС одночасно з Чехією. Історія розсудила, що правда була на боці Ковача.