Злякалися «Меморіалу»

07.10.2016
Злякалися «Меморіалу»

Фасад товариства: діло Сталіна живе.

Російське міністерство юстиції визнало міжнародне історико-просвітницьке благодійне та правозахисне товариство «Меморіал» закордонним агентом, повідомляє чи не єдине в Росії ліберальне видання «Новая газєта». Правління «Меморіалу» вже назвало це рішення російської влади протиправним. Глава просвітницьких програм організації Ірина Щербакова розповіла в розмові з «Новой газєтой», що формально у «Меморіалу» ще є 15 днів, аби внести свої застереження. Якщо російський мінюст не врахує їх, то керівництво організації буде оскаржувати це рішення в суді. 
Згідно з російським законодавством, для визнання організації закордонним агентом потрібні дві умови: політична діяльність та іноземне фінансування. За словами Щербакової, під «політичною діяльністю» в мін’юсті РФ розуміють заяви «Меморіалу», зокрема з критикою самого закону про закордонних агентів. Окрім того, організація назвала протиправним рішення мінюсту зарахувати до закордонних агентів «Сахаровський центр». 
«Закон про закордонних агентів сформульований так, що навіть якщо ми подамо до суду, то вже на стадії розгляду справи нас паралельно можуть звинуватити у невиконанні закону. Значить, будуть штрафувати. Це дуже завадить нашій роботі, особливо зi школярами. Але для цього ж закон і був вигаданий. Багато проектів опиняться під загрозою», — прогнозує Щербакова. 
Організація «Меморіал» з моменту свого заснування 1987 року займається захистом прав людини та документуванням злочинів сталінського режиму. Слово «міжнародний» в назві організації з’явилося тому, що відділення «Меморіалу» працюють і в інших колишніх країнах СРСР: Україні, Латвії, Казахстані, Грузії, Вірменії, а також у Польщі та Німеччині, де теж мешкають особи, які пройшли через сталінські табори. «Меморіал» є найстарішою та найшанованішою організацією з захисту прав людини в Росії. В останні роки товариство гостро критикувало російську владу за анексію Криму та інтервенцію на сході України, визнало політичним в’язнем Надію Савченко. «Роботою «Меморіалу» керують Олег Орлов та Арсеній Рогінський. У минулому організацію очолювали легендарні радянські дисиденти Андрій Сахаров та Сергій Ковальов. Минулого року колишній польський президент Лех Валенса висував кандидатуру «Меморіалу» на здобуття Нобелівської премії миру. Не дивно, що інше російське видання — газета «Вєдомості» — назвало рішення мінюсту щодо «Меморіалу» «сюрреалістичним». 
Нагадаємо, що на початку вересня до числа закордонних агентів потрапила дослідницька організація «Аналітичний центр Юрія Левади», найавторитетніша в Росії і за її межами соціологічна служба. Директор «Левада-центру» Лев Гудков назвав це рішення політичним замовленням.