Cлава — Краматорську

07.10.2016
Cлава — Краматорську

Святослав Вакарчук у Краматорську. (Фото автора.)

Безплатним концертом у Краматорську 5 жовтня гурт «Океан Ельзи» завершував українську частину світового туру. До речі, починали його теж на сході — в Маріуполі.
Краматорськ за останні три роки пережив багато подій. 2014-го протягом майже трьох місяців місто перебувало під владою бойовиків. Опісля, того ж 2014 року, вже звільнене місто стало обласним центром Донецької області. У лютому 2015-го Краматорськ обстріляли бойовики — загинуло 17 людей, поранено 34 людини. Нині поруйновані будівлі, розповідають місцеві, практично відновили.
У Краматорську вже розпочалася активна декомунізація, зокрема перейменування вулиць. Але коли спитаєш: «Як пройти до вулиці Олекси Тихого?» — відповідь, як правило: «Я такой даже не знаю...» Навіть погруддя Шевченкові у Краматорську — щось середнє між Леніним і Марксом. 
Сад Бернацького — цю назву всі добре запам’ятали і парком Леніна не називають, хоча перейменували його теж цього року. Можливо, через те, що це його колишня назва, ще до Леніна. Саме в парку Бернацького і розміщений стадіон «Авангард», на якому виступив «Океан Ельзи».
Перед концертом Святослав Вакарчук відвідав Слов’янський педагогічний університет. Каже, зустріч була хоча й короткою, але видалася цікавою — поговорили, що означає бути вільними людьми, ну і, звісно, відповідав на запитання. Поспілкувався Святослав Вакарчук і з пресою. Сказав, що концерт у Краматорську — звичайний концерт у звичайному українському місті й нічим не відрізняється від решти. Хіба що тим, що безплатний.
«Слова «зона АТО» звучать офіційно і ні про що не кажуть. Я дивлюся на речі просто і з погляду здорового глузду. Те, що відбувається тут, — це хай і напружене, але мирне життя, те, що відбувається за 50 кілометрів звідси, на передовій, — це війна», — так відповів на одне з питань лідер гурту «Океан Ельзи».
А потім був концерт, три години! Усе — у найкращих традиціях «Океану Ельзи»: хороший звук, натовп щасливчиків, що бігли займати місця біля сцени за дві годин до початку, а перед тим вистояли справжню варту біля входу до стадіону з 14-ї. І натовп тих, кому потрапити не вдалося… Краматорці — багато хто з маленькими прапорцями і великими синьо-жовтим стягами у руках, у вінках… Місто, без перебільшення, зупинилося, бо ж навіть проїзд до стадіону перекрили для приватного транспорту. Загалом відвідувачів нарахували близько 50 тисяч: переважно східняки, але немало фанатів приїхали послухати Святослава Вакарчука і з Києва та інших міст України.