Слідами великих чемпіонів

07.10.2016
Слідами великих чемпіонів

Скромно виступивши на Олімпіаді-2016, Дарина Зевіна намагається нав’язати боротьбу триразовій олімпійській чемпіонці Катінкі Хоссу на Кубку світу.

Історії великих спортсменів по-своєму унікальні. Хтось, як, скажімо, спринтер Усейн Болт свій олімпійський дебют ознаменовує золотим «хет-триком», а комусь до свого першого великого тріумфу доводиться йти не одну Олімпіаду. Приміром, угорська плавчиня Катінка Хоссу лише з четвертої спроби підкорила Олімп, здобувши в Ріо одразу три «золота». Водночас українське плавання нині переживає не найкращі часи. Починаючи з Пекіна-2008, наші плавці ніяк не можуть розжитися олімпійськими нагородами. А за свій виступ у Ріо від «спортивного» міністерства вони отримали оцінку «незадовільно». 
І справді, одного лише п’ятого місця, котре посів Андрій Говоров на 50 м вільним стилем, замало для позитивного балу. Були, щоправда, певні сподівання на хороший результат в Ріо іншої зірки  вітчизняного плавання — Дарини Зевіної, але, як і на дебютній Олімпіаді-2012, в Бразилії вона також залишилася поза фіналом. Що вдієш, але дався взнаки невдалий експеримент iз тренером-легіонером, через який Зевіна провалила передолімпійський рік і, як говорив її наставник Юрій Зевін, ледь не завершила спортивну кар’єру. Зрештою, батьку вдалося переконати доньку в тому, що в неї є хороше майбутнє в плаванні. Наздогнати потяг, який вирушав за олімпійськими нагородами до Ріо, їм усе ж не вдалося. Натомість, повернувшись після Ігор у Північну Півкулю й перескочивши при цьому в «короткий басейн», Дарина почала демонструвати той хід, за який її власне й охрестили в Україні другою після Яни Клочкової «золотою рибкою». 
Через тиждень після завершення Олімпіади, на першому етапі Кубка світу, що проходив у Франції, Зевіна виграла 200-метрівку на спині, встановивши при цьому рекорд турніру. Примітно, що на шляху до цього успіху киянка випередила королеву «короткого» басейну, переможницю чотирьох останніх кубків світу Хоссу, котра, скоріше за все, й за підсумками поточного турніру назбирає найбільшу суму балів.
За неймовірно вольовий характер, який дозволяє угорці успішно виступати на багатьох дистанціях — «комплексом», на спині, батерфляєм — 27-річну Катінку називають «залізною леді». У Ріо, в олімпійському басейні, Хоссу показала, що рівних їй на 100-метрівці на спині, 100 та 200 м комплексним стилем наразі немає. А от на «короткій воді» у угорки, особливо на 200 м на спині, з’явилася гідна конкурентка. На п’яти етапах КС-2016 Дарина Зевіна виграла у Хоссу чотири фінали на своїй улюбленій дистанції. Остання їхня дуель відбулася днями в Дубаї, де на 200 м на спині Даша «привезла» «залізній леді» більше трьох секунд.
Водночас їхнє протистояння на 50 та 100 м завершилося на користь олімпійської чемпіонки, котра в обох випадках випередила нашу співвітчизницю на кілька десятих секунди, залишивши їй «срібло». На завершення здобула Зевіна в ОАЕ ще й «бронзу» на 400 м вільним стилем, вкотре заявивши про свої медальні амбіції.