Машина маленька, та нагорода велика

06.10.2016
Машина маленька,  та нагорода велика

Грошову премію порівну розділять між трьома лауреатами.

Нобелівський комітет оголосив учора в Стокгольмі лауреатів Нобелівської премії з хімії за 2016 рік. Це троє вчених: 72-річний професор Страсбурзького університету (Франція) Жан-П’єр Соваж, 74-річний шотландець сер Дж. Фрейзер Стоддарт, який тепер є професором хімії Північно-Західного університету в американському місті Івенсон (штат Іллінойс), та 65-річний голландець Бернард Ферінга, тепер професор органічної хімії університету Кронінгена (Голландія). У прес-релізі комітету зазначено, що їх відзначили «за розробку і синтез молекулярних машин». 
Ці троє хіміків розробили молекули, які здійснюють механічні дії при подачі енергії. «З точки зору розвитку науки, молекулярні двигуни тепер перебувають на тому ж етапі, що і електричний двигун у 1830 році. Тоді вчені продемонстрували роботу кривошипних механізмів, ще не усвідомлюючи, що це призведе до появи поїздів, пральних машин, вентиляторів та кухонних комбайнів», — заявили у Шведській королівській академії наук. Створення вченими найменшої у світі молекулярної машини може покласти початок новій технічній революції, форми і результати якої наразі важко передбачити навіть фантастам. 
1983 року Соваж уперше об’єднав дві кільцеподібні молекули в один ланцюг — такі з’єднання вчені називають катенанами. Потім, вісім років опісля, Стоддарт відкрив ротаксани — з’єднання, в яких на гантелеподібну молекулу надіта кільцева. І, нарешті, Ферінга 1999 року продемонстрував роботу молекулярних двигунів. Очолювана Ферінгою група зуміла зібрати «наномобіль» — примітивну конструкцію, яка складається з бази, двох вісей та чотирьох коліс. Передбачається, що молекулярні машини будуть використовуватися при створенні нових матеріалів, датчиків та систем запасу енергії. 
Грошовий додаток до премії у розмірі вісім мільйонів шведських крон буде поділений у рівних частинах між трьо­ма лауреатами. Цього року премію з хімії вручали у 108-ме. Починаючи з 1901 року Нобелівською премією з хімії відзначено 171 науковця, серед яких чотири жінки. Один вчений — Фредерік Сенгер — був нагороджений двічі.