Поблизу кордону — без кордонів

06.10.2016
Поблизу кордону — без кордонів

Третій Президент України звернувся до міжнародної спільноти із закликом не вважати конфлікт на Донбасі лише українським. (Фото Хелени РУДНІЦКОЇ.)

Наприкінці вересня — початку жовтня в Любліні відбувся п’ятий Конгрес ініціатив Східної Європи (КІСЄ). Щороку він збирає більше тисячі учасників зі всіх куточків Старого Світу. Здебільшого гостями цього форуму є представники країн Східного Партнерства, які передусім зацікавлені у відкритому діалозі та співпраці понад кордонами зі своїми західними колегами.
Найбільший культурний і промисловий центр східної Польщі Люблін — це, без сумніву, місто, в якому вже протягом багатьох років проводиться дуже інтенсивна діяльність у сфері міжнародного співробітництва. Здебільшого вона охоплює східну сторону кордону Європейського Союзу. Тому Люблін, маючи багатий досвід організації подібних заходів, вчергове з 2012 року організував подію, яка цьогоріч зібрала у стінах Люблінського конференційного центру близько 1500 осіб з усієї Європи. 
На церемонії відкриття конгресу президент міста Люблін Кшиштоф Жук і міський голова Луцька Микола Романюк підписали документ про поглиблення співпраці між двома містами-побратимами.
Із близько ста доповідачів конгресу учасникам чи не найбільше запам’ятався виступ третього Президента України Віктора Ющенка. Він звернувся до міжнародної спільноти із закликом не вважати конфлікт на Донбасі лише українським, адже він стосується всієї Європи. Метою цьогорічного КІСЄ стало налагодження ефективного і стійкого транснаціонального співробітництва, активізація діалогу між органами місцевої та регіональної влади країн ЄС і Східного Партнерства. А також взаємний обмін ідеями та досвідом між державами Європейської унії та країнами, розташованими за її східним кордоном. 
Дискусії заходу проходили в 12 програмних лініях, які порушували такі питання, як: українська децентралізація влади, безпека у Східній Європі, моделі примирення, наука і освіта, громадянське суспільство, децентралізація культури, урівноважений транспорт, спадщина, гуманітарна допомога, бізнес і туризм.