Бюджет-2017: шукаємо баланс

06.10.2016
На профільному комітеті Верховної Ради попередньо розглянули прогнози щодо агробюджету наступного року. Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий представив проект, розрахований у відомстві, обговорив із депутатами і представниками асоціацій державну підтримку галузі АПК та попросив комітет про підтримку в доопрацюванні бюджету. «Мене цей бюджет влаштовує, ми відстоювали його на засіданні Кабміну. Те, чого не вистачає, розраховуємо опрацювати і прийняти рішення разом із вами», — зазначив міністр.
Проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» Мінагрополітики передбачено видатки в обсязі 8274,5 мільйона гривень. З них на програми підтримки розвитку підприємств АПК передбачено спрямувати 3721,8 мільйона гривень.
«Є два підходи розподілення держпідтримки, які на сьогодні ми розглядаємо. Перший — це підтримка «на гектар» і другий — дотація на одиницю виробленої продукції», — зазначив Кутовий. У першому варіанті, за словами міністра, першочергову держпідтримку повинні отримувати фермери, які займаються тваринництвом, нішевими культурами, інвестують в українську сільськогосподарську техніку. У другому — акцентується питання якості продукції, за яку фермер може отримати дотацію. «Ми повинні стимулювати галузь виробляти продукцію вищої якості. Якщо говоримо про молоко, то фермери повинні переходити до безконтактного доїння. Якщо про м’ясо, то дотації повинні отримувати тільки ті виробники, худоба яких потрапляє на забій», — каже Кутовий. Серед іншого, згідно із запропонованим Кабміном проектом закону про Державний бюджет на 2017 рік, для аграрної галузі передбачені видатки за програмами зі здешевлення кредитів, підтримки закладення молодих садів, виноградників та ягідників, будівництва інфраструктури, відшкодування вартості худоби та супутніх видатків, дотації «на гектар» нішевої продукції, здешевлення техніки.