«То укропи все порушують»

05.10.2016
Окупанти всіляко затягують реалізацію рамкової угоди про розведення сил на трьох ділянках у зоні АТО, намагаючись перекласти відповідальність за зрив на українську сторону. Такого висновку дійшли розвідники Міноборони і дипломати вітчизняного МЗС. 
  У перші дні жовтня війська та озброєння було відведено обома сторонами — українською армією та підрозділами бойовиків — лише в районі міста Золоте. Сприятливі передумови для відведення склалися в селі Петрівське, тоді як навколо Станиці Луганської все ще вибухають снаряди та свистять кулі. 
Згідно iз заявою МЗС України, підрозділи ЗСУ були готові ще 3 жовтня о 13:00 розпочати процес розведення сил і засобів на ділянці в районі Петрівського, однак бойовики не побажали синхронно й «дзеркально» відводити свої сили під моніторингом спостергіачів ОБСЄ. 
До того ж у самій місії наголошують про небезпеку для спостерігачів у цьому районі, адже бойовики досі не розмінували територію навколо села. Коли ж українські командири та спостерігачі ОБСЄ очікували запланованого відведення поблизу Петрiвського в понеділок, бойовики відкрили вогонь з автоматичних гранатометів. 
«Щодо Петрівського, де також повинно відбутися відведення, бойовики звинуватили сили АТО в порушенні режиму припинення вогню та повернули на позиції свої передові підрозділи», — додають у Головному управлінні розвідки Міноборони. 
За даними вітчизняної розвідки, передові підрозділи окупантів у районі Станиці Луганської взагалі не відводили на нові позиції. При цьому в районі міста Золоте ворог хоча й відвів війська минулої суботи, але ватажки так званої «ЛНР» заборонили до кінця тижня будь-який транспортний і пасажирський рух через місцевий пункт пропуску. До того ж поблизу навколишніх сіл окупанти встановили два додатковi блокпости.
Українські розвідники наголошують, що ватажки «ДНР» і «ЛНР» хочуть «переконати» міжнародну спільноту у своєму щирому бажанні виконати рамкову угоду про відведення військ поблизу Золотого, Петрiвського та Станиці Луганської. Представники сепаратистів навіть заявили про готовність продовжити переговори з цього питання у Мінську в середу, 5 жовтня. От тільки відповідальність за зрив відведення (насправді ж угоду ворог виконувати не планує) бажають перекласти на офіційний Київ. 
Водночас МЗС України не йме віри цим заявам бо­йовиків та їхніх кураторів iз Кремля, адже напередодні бойовики зірвали відеоконференцію тристоронньої контактної групи, яка мала розглянути саме питання відведення військ.
Українські дипломати наголошують, що починаючи від 23 вересня, підрозділи ЗСУ дотримувалися режиму припинення вогню у трьох визначених районах, тоді як бойовики порушували тишу впродовж семи діб у районі Станиці Луганської та впродовж однієї доби в районі Петрівського.
Відтак МЗС України закликають місію ОБСЄ перевірити факти порушень режиму припинення вогню у трьох пунктах, дати їм об’єктивну оцінку.
«Українська сторона підтверджує свою готовність до розведення сил і засобів на іншій узгодженій ділянці, а саме — в районі Станиці Луганської — після забезпечення Російською Федерацією дотримання режиму повного припинення вогню», — зазначає МЗС України. При цьому у відомстві закликають офіційну Москву «забезпечити неухильне виконання Мінських домовленостей». 
  

А ТИМ ЧАСОМ... 

Боєць добровольчого українського корпусу «Правий сектор», «кіборг» Сергій Кравченко з позивним «Крава» помер у лікарні від важких поранень у ніч на вівторок. Як повідомляє спільнота 1-ї окремої штурмової роти ДУК у «Фейсбуцi», поранення герой отримав під час виконання бойового завдання, при зіткненні з ворожими диверсантами. Боєць вісім днів пробув у комі, лікарі боролися за його життя, але врятувати воїна не вдалося. 
Загиблий «кіборг» воював у 95-й бригаді в розвідроті, захищав Донецький аеропорт, після завершення контракту в ЗСУ продовжував боротьбу з окупантами у складі ДУК «Правий сектор».