Закатали в асфальт

05.10.2016
На Черкащині співробітники Служби безпеки України викрили факт розкрадання приватним підприємством у місті Сміла державних коштів, виділених на ремонт міських доріг. 
Як повідомили «УМ» у прес-службі СБУ, у жовтні 2015 року Смілянська міська рада уклала рамкову угоду підряду з однією черкаською комерційною структурою на заміну дорожнього по­криття декількох вулиць міста. Загальна проектна вартість проведення ремонтних робіт, наголошують правоохоронці, становила понад п’ять мільйонів гривень, а фінансування здійснювалося цільовою субвенцією з держбюджету і кошти були повністю перераховані бізнесменам. 
Але, уточнюють співробітники СБУ, оперативники докопалися, що підприємці в актах виконаних робіт завищили дані стосовно кількості використаних будівельних матеріалів та їх ціни. За попередніми оцінками, кажуть у Службі безпеки, підприємцям вдалося привласнити понад один мільйон гривень державних коштів.
В офісах нечистих на руку бізнесменів пройшли обшуки. Співробітники спецслужби спільно з прокуратурою вилучили там цікаву документацію, яка свідчить про здійснення фінансової оборудки під час ремонту доріг. Вирішується питання про накладання арешту на рахунки комерційної структури, а також відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України і ведеться слідство.
До речі, схожу оборудку провернула й ще одна черкаська фірма, але уже на ремонті тротуару в Черкасах. У актах виконаних робіт  там  зазначили плитку та бетон однієї якості, а в реальності поклали інші — дешевші. Через що бю­джету міста завдано збитків на 756 тис. грн. За цим фактом порушено кримінальне прова­дження за ч.2 ст.364 ККУ — зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.