Поле футбольне і правове

05.10.2016
Поле футбольне і правове

Перша справа ГПУ щодо договірних матчів стосувалася епізоду в матчі молодіжних команд «Металіста» та «Волині».

Після того як під «антикорупційну чистку» потрапили вищі посадові особи світового футболу, у «грі мільйонів» не міг не запуститися процес самоочищення. Слідом за історією з багатомільйонними «бонусами», на якій погоріли вже екс-президент ФІФА Йозеф Блаттер та колишній очільник УЄФА Мішель Платіні, з’явилося викривальне розслідування журналістів британського видання «Телеграф», присвячене темним справам головного тренера збірної Англії Сема Еллердайса. Точніше, вже колишнього наставника «Трьох левів», адже, щойно ознайомившись із деталями журналістської роботи, керівництво Англійської футбольної федерації розірвало контракт iз 61-річним наставником, який лише після Євро-2016 очолив англійську команду. На своїй посаді Еллердайс, якого «газетні детективи» звинуватили в корупції, пробув лише 67 днів. Упіймався ж тренер на «справі», що стосувалася теми обходу правил Футбольної асоціації Англії щодо трансферів гравців «ціною» в 400 тисяч фунтів.
За часів Блаттера футбол вважався уособленою цариною — зі своїми законами та правилами. Тепер же йому (футболу) доводиться призвичаюватися до єдиного правового поля.
В Україні нещодавно сталася знакова подія — Генеральна прокуратура вперше в історії країни направила до суду кримінальне провадження, що стосувалося професіональних футболістів за організацію ними «необхідного» рахунку в матчі. Іншими словами, в українському футболі почали боротися з «договірняками». «Хрестоматійним» став епізод чемпіонату України U-21 сезону-2015/2016, в якому двоє гравців харківського «Металіста», отримавши від одноклубника пропозицію про здачу матчу «Волині», забезпечили, в підсумку, потрібний результат, за що згодом отримали більш як 100 тисяч гривень. 
Як інформує канал «Футбол 1», «героями» цієї справи стали екс-гравці молодіжного складу «Металіста» Даніїл Соломаха та Руслан Ковток. Розглянувши справу по суті, суд обмежився грошовим штрафом — 8,5 тисячi гривень. Служителі Феміди взяли до уваги бажання футболістів співпрацювати зі слідством та врахували пом’якшуючу обставину, котрою стала пiвторарічна невиплата заробітної плати гравцям «молодіжки» харківським клубом.
Слід відзначити, що подібного роду справа стала можливою після того, як з ініціативи президента ФФУ Андрія Павелка Верховна Рада прийняла закон, котрий передбачає кримінальну відповідальність у вигляді трьох років позбавлення волі за договірні матчі. До слова, у ФФУ днями повідомили, що ГПУ проводить розслідування щодо участі в «договірняках» більш серйозної персони. «Ідеться вже не про гравця молодіжного складу чи резервіста. Це доволі відомий у футбольному середовищі України гравець. Його імя тримається в секреті в інтересах слідства», — відзначили у ФФУ.