Без права на недооцінку

05.10.2016
Без права на недооцінку

Не маючи можливості «зустрітися» зі своїми вболівальниками безпосередньо на поєдинках відбору ЧС-2018, українські збірники знову провели відкрите тренування на НСК «Олімпійський». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Підготовка збірної України до поєдинків кваліфікації ЧС-2018 проти Туреччини та Косова розпочалася з вітальних реляцій збірників на адресу Андрія Шевченка, котрий минулого тижня відсвяткував свій 40-річний ювілей. Водночас сам наставник «синьо-жовтих» заявив, що найкращим для нього подарунком стануть шість очок у найближчих двох поєдинках відбору.
«Налаштовуємося на переможний підсумок поєдинків, але якщо візьмемо чотири очки й продемонструємо при цьому хорошу гру, то, думаю, й за такий результат критикувати нас ніхто не буде», — відзначив захисник «Шахтаря» та національної збірної Богдан Бутко.
Варто зазначити, що в останніх п’яти офіційних матчах «синьо-жовті» не здобули жодної перемоги, відтак у поєдинках проти турків та косоварів нашим хлопцям, аби порадувати свого наставника, доведеться ламати неприємну традицію.
Гра проти збірної Туреччини відбудеться 6 жовтня в місті Конья на домашньому стадіоні команди «Коньяспор». Останнього разу, коли українські збірники гостювали у османів, місцева збірна зазнала розгромної поразки 0:3. Цікаво, що тоді, у відборі на ЧС-2006, дублем за «синьо-жовтих» відзначився Андрій Шевченко.
Нині з голеадорами в української команди серйозні проблеми. У тренерському таборі Шевченка сподівалися на допомогу юного динамівця Віктора Циганкова, зірка котрого яскраво спалахнула кілька тижнів тому. Проте на навчально-тренувальний збір атакувальний півзахисник «Динамо» прибув iз травмою, тож у найближчих поєдинках не зможе допомогти нашій національній команді.
За словами наставника української збірної, перше, що потрібно зробити на шляху до успіху в протистоянні з турецькими футболістами, — впоратися з тиском місцевих трибун. Своєю палкою «гостинністю» місцеві фанати відомі на весь світ. «Завдяки постійній підтримці своїх уболівальників збірна Туреччини грає на максимумі з першої до останньої хвилини. «Вважаю, що за потенціалом наша команда ви­глядає сильнішою. Але це тільки на папері. Аби продемонструвати свою силу, потрібне буде серйозне психологічне налаштування», — відзначив німецький легіонер «синьо-жовтих» Артем Федецький.
У стартовому поєдинку відбору ЧС-2018 — проти ісландців — Федецький не грав. Утім спарений характер майбутніх двобоїв iз командами Туреччини та Косова змусив керманича «синьо-жовтих» заявити про невідворотність широкої ротації в цих протистояннях.
Як уже повідомлялося, свій «домашній» поєдинок проти косоварів збірна України проведе в польському Кракові. Раніше афішувалося, що ця гра відбудеться в присутності глядачів, утім, виявляється, вболівальницька підтримка матиме вельми символічний характер. За словами президента ФФУ Андрія Павелка, на трибуни стадіону «Краковія» місцева влада погодилася пустити лише 1000 вболівальників. Неважко уявити, що частина з них матиме ВІП-статус, відтак відчайдушної та галасливої підтримки наші хлопці можуть і не дочекатися. Виходить, що i свій другий формально домашній матч українські футболісти проведуть у режимі «тренування з підвищеною відповідальністю». Хай там як, а Андрій Шевченко наголошує, що недооцінки косоварів бути не повинно. «Усі команди в секстеті I  мають шанси на вихід iз групи», — каже головний тренер збірної України, котра, як і всі інші учасники «пульки», після першого туру має одне залікове очко. 
 

НА СТАРТ

Склад національної збірної України на матчі відбору ЧС-2018 проти Туреччини та Косова.
Воротарі: П’ятов («Шахтар), Бойко («Малага», Іспанія), О. Шевченко («Зоря»).
Захисники: Кучер, Ракицкий, Бутко, Ордець (всі — «Шахтар»), Хачеріді («Динамо»), Соболь («Зоря»), Федецький («Дарм­штадт», Німеччина).
Півзахисники: Степаненко, Малишев, Коваленко (всі — «Шахтар»), Ярмоленко, Сидорчук, Рибалка (всі — «Динамо»), Ротань («Дніпро»), Петряк, Караваєв (обидва — «Зоря»), Коноплянка («Шальке», Німеччина), Зінченко («ПСВ», Голландія), Шахов (ПАОК, Греція).
Форварди: Зозуля ( «Бетіс», Іспанія), Кравець («Гранада», Іспанія), Баланюк («Дніпро»).