Сантехнік — це престижно: в Полтаві відкрили інноваційний навчальний центр

04.10.2016
Сантехнік — це престижно: в Полтаві відкрили інноваційний навчальний центр

У новому навчально-практичному центрі першокурсник Вадим Терещенко демонструє спаювання пластмасових труб шляхом нагрівання. (Фото автора.)

Четвертий в Україні Міжрегіональний навчально-практичний центр з підготовки монтажників санітарно-технічних систем та устаткування за європейськими стандартами відкрито на базі Полтавського вищого міжрегіонального професійного училища. Це стало можливим завдяки швейцарським спонсорам.

Спільний проект Міністерства освіти і науки України, Швейцарського бюро зі співробітництва та представництва «Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ» (виконавець — Ресурсний центр «Гурт») має забезпечити кваліфіковану підготовку учнів профтехучилищ за спеціальністю «монтажник сантехнічних систем та устаткування» на базі сучасного обладнання та за участю досвідчених швейцарських експертів. На церемонії відкриття нового навчального центру зібралися представники Міносвіти України, Полтавської облдержадміністрації, компаній-партнерів, експерти у сфері освіти, викладачі та учні Вищого міжрегіонального професійного училища.
 
— Ми в Україні маємо достатньо менеджерів, економістів, юристів, а от справді кваліфікованих сантехніків бракує, — констатував голова представництва «Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ» в Україні Олексій Раков. — Чому професія сантехніка не престижна? Бо в навчальних програмах профтехучилищ за останні 20 років нічого не змінилося — учні навчаються за підручниками 70—80-х років минулого століття, не мають доступу до нових знань, технологій, позбавлені можливості практикувати із сучасними інструментами. Наш проект покликаний кардинально змінити ситуацію. Взявши за основу швейцарську програму підготовки сантехніків та враховуючи особливості українського ринку, ми, по суті, створили модель із модернізації сантехнічної освіти в Україні. Переклавши швейцарські підручники, подумали, що потрібно закупити з устаткування, а ще виконали ремонти приміщень. Звісно, проект відбувся завдяки вливанням швейцарських коштів.

Відтепер учні цього професійного училища матимуть класні кімнати з демонстраційними матеріалами, сучасні майстерні, обладнані відповідно до навчального курсу, та новітні модульні підручники. Тож я вірю, що в училищі буде черга з тих, хто захоче оволодіти спеціальністю сантехніка, і точно знаю, що в таких випускниках будуть зацікавлені роботодавці. Єдине побажання до представників бізнесу: брати майбутніх сантехніків на практику. Адже освіта без практики неможлива.
 
Представник Міністер­ства освіти і науки України — начальник відділу взаємодії із соціальними партнерами та виробництвом департаменту професійної освіти Сергій Коваленко — зазначив, що цей освітній проект є прикладом співпраці держави і бізнесу, свідченням того, що навіть у такий складний для нашої країни час у системі професійної освіти за підтримки партнерів можна змінювати ситуацію на краще.
 
Директор фірми «Білий Ірбіс» Олексій Камбалін зізнався, що радий відкриттю ось такого навчально-практичного центру з підготовки монтажників сантехнічних систем та устаткування. «Це потрібно було зробити давно, — говорить він. — Я працюю на ринку сантехніки багато років. За цей час через нашу фірму пройшло багато монтажників, але за освітою це були будівельники, вчителі, водії і навіть бармени — хто завгодно, тільки не кваліфіковані сантехніки. Можу запевнити, що потреба в останніх дуже велика, адже навіть найкращу систему можна зіпсувати неправильним монтажем».
 
— Ми стаємо на шлях модернізації наших професійних училищ, хочемо вдихнути у стіни, побудовані ще за радянських часів, новий зміст, — заявила заступник директора департаменту освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Галина Гажієнко. — Перші ластівки — 37 учнів, які освоюватимуть в училищі нову професію монтажника сантехнічних систем та устаткування, матимуть змогу працювати з найсучаснішими матеріалами в сантехнічній галузі.

Думаю, ця спеціальність в училищі буде затребуваною. До речі, це один із небагатьох навчальних закладів, що залучає до навчання дітей з обмеженими можливостями, тут створюються всі умови, щоб такі діти отримали професію, реалізувалися в житті, стали повноцінними членами суспільства.
 
Подією національного масштабу назвав відкриття нового навчального центру виконувач обов’язків директора Вищого міжрегіонального професійного училища Іван Кондратенко і висловив побажання, щоб держава приділяла професійній освіті більше уваги. 
 
А далі на учасників заходу чекала оглядова екскурсія навчальним центром, під час якої учні продемонстрували можливості нового устаткування. Нагадаємо, що українсько-швейцарський освітній проект «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні» дасть змогу інвестувати у розвиток професійної освіти в нашій країні півмільйона швейцарських франків.

Ініціативу за підтримки європейських донорів, окрім Полтави, вже реалізували в Києві, Чернігові та Рівному. Відкриття ще двох навчально-практичних центрів санітарно-технічної освіти за європейськими стандартами відбулося також у Дніпрі та Одесі.