Життя-буття у «Нахман-сіті»: Умань привітала хасидів піснею на івриті

04.10.2016
Життя-буття  у «Нахман-сіті»: Умань привітала хасидів піснею на івриті

Умань відсвяткувала Новий рік. (Фото з архіву.)

Хасиди зустріли в Умані 5777 Новий рік за іудейським календарем. Цього року їх приїхало до міста майже 40 тисяч із 20 країн світу. І це рекорд.

Прочани подолали шлях не лише з країн Європи, з Ізраїлю та США, а й із Коста-Рики, Бразилії, Японії та Австралії. Як ніколи раніше, серед них було дуже багато дітей — майже 4 тисячі. Усі вони переконані, якщо зустрінеш Новий рік біля могили святого Цадика Нахмана, то матимеш щастя на весь наступний рік.
 
Усю ніч із понеділка на вівторок хасиди молилися, співали й танцювали в районі вулиці Олександра Пушкіна і прилеглих до неї — Миколи Комарницького, Григорія Косинки та провулку Короткого. Саме тут розташована святиня брацлавських хасидів і місце їхнього щорічного паломництва. За всім тим дійством можна було спостерігати наживо, адже у хасидському кварталі працювали і нині працюють три веб-камери.
 
«Я живу за три кілометри звідти, але пісні прочан у хасидському кварталі — Нахман-сіті, як його у нас називають, було чути й до нас. Там гуділо, як у вулику», — розповідає «Україні молодій» жителька Умані Ірина Криворучко.
 
Жінка каже, що у мікрорайоні на Пушкіна хасиди давно викупили 250 будинків та квартир у приватну власність, мають і власні готелі. Живуть там самі, здають житло в оренду своїм одновірцям. І ціни для «своїх» не нижчі, ніж правлять уманчани. Ті ж, у кого немає в Умані нерухомості, знімають житло у місцевих — у середньому за добу виходить 100 доларів за ліжко-місце. Тому на період приїзду прочан, аби заробити копійчину, жителі міста масово виселяються зі своїх квартир та хат, звільняючи їх для квартирантів.
 
«Наші також наймаються до хасидів вантажниками. Місцеві хлопці непогано заробляють, коли допомагають прочанам нести валізи на косогір метрів за 500-700, до потрібного кварталу», — веде далі пані Ірина. І додає, що за таку роботу в день заробляють по 100 американських доларів. А ще місцеві працюють офіціантами та прибиральниками у їдальнях, шкребуть та миють там величезні казани. Все це заробітки, тож кожен містянин старається не прогавити свій шанс.
 
У ці дні на уманських базарах для хасидів, наголошує Ірина Анатоліївна, дешевого нічого не було. Одне діло, пояснює, коли за товаром підходить свій, інше — хасид. Якщо для наших тут ціни у гривнях, то для прочан — у доларах. Правда, є серед паломників такі, які не гребують крадіжками продуктів чи іграшок — «мах у кишеню, і тікати!». Тому продавці, особливо у хасидському кварталі, огороджують свій товар сітками.
 
Узагалі, веде далі Ірина Криворучко, перебуваючи в Умані, хасиди дуже полюбляють бродити місцевими базарчиками та гуляти містом. Цього разу вони багато купували овочів, кавунів та динь, мінеральної води, риби. Чимало хто міг тут же, де йому сподобається, сісти й почати перепродувати щойно куплене.
 
«Пішла напередодні на рибний базар і виявила, що він порожній. Як з’ясувалося, хасиди викупили всю рибу», — пригадує пані Ірина. Каже, прочани приходять з целофановими мішками, наповненими водою, закидають туди живу рибу і несуть у свій квартал.
 
Окрім продуктів харчування, цього року хасиди масово скуповували «дутіки». Те взуття, у якому в нас полюбляють ходити у селах, брали партіями, набиваючи ним картаті торби «човників» під саму зав’язку. Купували рулони тюлі, дитячі іграшки, наволочки. Все те везуть на подарунки своїм рідним.
 
Особливих правопорушень під час паломництва не було зафіксовано. В Умані у ці дні працював зведений загін із 450 поліцейських, що прибули не лише з Черкас, а й з Тернополя, Хмельницього, Кропивницького, Житомира, Рівного, Вінниці, Чернівців, Дніпра. Серед порушень правоохоронці називають затримання американського хасида з 10 пакетами канабісу, а також крадія, який поцупив у хасидів три мобільні телефони, та чоловіка з Луганської області, котрий значився у розшуку.
 
Правда, не обійшлося без пожеж (як і в минулі роки, коли хасиди смажили на балконі шашлики або розводили вогнища у дворах). Цього разу, як розповідає речник Управління ДСНС Костянтин Проценко, дозорний патруль рятувальників, який рухався вулицею Пушкіна, помітив загорання на підвіконні квартири у дев’ятиповерхівці.  Вогонь ліквідували вогнегасниками. І не лише у цій квартирі на шостому поверсі, пожежу гасили ще й на восьмому в цьому ж будинку. 
 
«У обох випадках причинами загорань стали залишені без нагляду свічки», — говорить пан Костянтин. І додає, що в Умані чергували 90 рятувальників та 17 одиниць спеціальної i пожежно-рятувальної техніки. 
Порушення санітарних норм на 40 об’єктах із 42 виявила Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 
 
«Цілий місяць до приїзду хасидів в Умані готують напівфабрикати. На жаль, під контролем тільки одна їдальня — «Левада», а щодо інших, як каже мій знайомий санітарний лікар, треба молити Бога, щоб усе обійшлося», — наголошує Ірина Анатоліївна. Правда, додає, місцева влада підготувалася до такої кількості людей. У місті додатково встановили урни та контейнери для сміття, біотуалети, а в хасидському кварталі цілодобово чергували два сміттєвози. Роботи вистачало. Доки один автомобіль вивозив сміття, інший завантажувався.  
 
До речі, минулої неділі Умань святкувала своє 400-річчя. Один із хасидів, який приїхав у місто зі Сполучених Штатів, розмістив в інтернеті своє відеопривітання уманчанам українською мовою, пояснивши, що «вирішив поспілкуватися тут українською мовою, бо це є земля Україна, тож «Слава Україні і Героям слава!».

Уманчани ж, у свою чергу, також приготували хасидам сюрприз. Причому досить оригінальний і несподіваний. Представники обласної асоціації повітроплавства на двох повітряних кулях низенько пролетіли над хасидським кварталом і подарували їм пісню на івриті. Наживо її виконала місцева співачка. Прочани були у захваті від такого привітання і влаштували внизу шалені танці.