Нерівноцінний обмін, або Як нас надурили з квотами

04.10.2016
Єврокомісія схвалила збільшення квот на сільськогосподарську продукцію з України. Про це заявила єврокомісар з питань торгівлі Сесилія Мальмстрем під час візиту до Києва.
 
По-перше, зважаючи на мізерні обсяги збільшення квот та сировинний характер продуктів, яких вони стосуються, це, скоріше, символічна подачка, ніж реальна підтримка українського експорту.
 
Судіть самі: в 2015 році валовий збір пшениці становив 26,5 млн. т, тоді як безмитна тарифна квота навіть із підвищенням — усього 1,05 млн. т, або 4% від загального збору. Кукурудзи в минулому році було зібрано 23,3 млн. т  при «підвищеній» квоті в 1,05 млн. т — це 4,5% від загального збору. Вівса в 2015 році було зібрано 489 тис. т, при новій квоті у 8 тис. т — це 1,6% від усього збору.

Валове виробництво українського меду сягає 64 тис. т, при новій квоті у 8 тис. т — це всього 12,5% від усього виробництва. До того ж ці товари – примітивна сировина, товари з мінімальною доданою вартістю.
По-друге, схоже, що справжньою метою візиту Сесілії Мальмстрем до Києва була вимога до України скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка.
 
Такий «обмін» є не тільки стратегічно та екологічно неприпустимим, а й економічно невигідним Україні. Адже збільшення квот дасть Україні близько 200 млн. євро сировинного експорту, а збереження мораторію на експорт лісу-кругляка дозволить за кілька років збільшити товарний експорт деревообробної та меблевої промисловості значно більше, не кажучи вже про залучення додаткових сотень мільйонів євро інвестицій, створення десятків тисяч нових робочих місць тощо.
 
При однаковій площі лісів обсяг реалізації продукції меблевої, паперової та деревообробної промисловості в Польщі — $25 млрд., а в Україні — $2,5 млрд., тобто в 10 РАЗІВ МЕНШЕ! Із $16,3 млрд. експорту цієї галузі в Польщі необроблені лісоматеріали складають лише 2%, а в Україні з $2 млрд. експорту галузі суто сировинні — 15%.
 
Це відповідь на питання, чому ми з колегою Віктором Галасюком і фракцією Радикальної партії так принципово відстоюємо збереження мораторію на експорт лісу-кругляка з України. Адже це крок від сировинної економіки та бездумного нищення національних природніх ресурсів до розбудови розумної продуктивної економіки і зростання доходів українців.
 
Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії