Українець п’яти держав: 30 вересня драма «Століття Якова» вийде на «1+1»

30.09.2016
Українець п’яти держав: 30 вересня драма «Століття Якова» вийде на «1+1»

«Я не буду нікого переконувати, але, на мою думку, цей фільм спонукатиме до прочитання  української культури, саме цього роману, і саме тоді ви зрозумієте, що українська культура багата на літературу, — коментує івано-франківський актор Роман Луцький на презентації  чотирисерійної драми «Століття Якова», знятої  за однойменним романом  знаного волинського письменника Володимира Лиса. — Цей роман вартий уваги, оцінки з боку глядачів. Саме тут відображена історія. А у нас є велика проблема з незнанням свого власного коріння. Це буде чудовий піар усього українського».
 
Дії картини розгортаються у  період із моменту закінчення Першої світової війни і до наших днів. Описана історія України останніх ста років через долю однією людини — селянина Якова Меха, який пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, фашистську Німеччину і СРСР.
 
Головного  героя у фільмі виконали Роман Луцький — Яків у  юності, та  Станіслав Боклан, який перевтілився  в образ  зрілого віку.
 
Помістити століття у чотири серії — завдання не з легких. Сценарій для серіалу підготував Андрій Кокотюха, режисером-постановником став  Бата Недич.  Виробництвом драми, яку телеглядачі зможуть почати дивитися в останній день вересня, займався «1+1 Продакшн».  
 
«Кожного разу, адаптуючи романи колег для фільмів чи серіалів, дуже хвилююся, — каже Андрій Кокотюха. — Відповідальність величезна. Передбачаю, що автору наперед може не подобатися результат — для письменника кожне слово у творі сакральне, щось означає часто дуже особисте. Втім книга та фільм — два окремi художні, не побоюся цього слова — мистецькi твори. Першочерговим у «Столітті Якова» для мене було збереження закладеної у твір ідеї».
 
До речі, саундтреком фільму стала пісня «Не йди»  «Океану Ельзи». У фільмі також прозвучить лемківська пісня у виконанні підопічної Святослава Вакарчука  — молодої співачки Христини Соловій. 
 
Нагадаємо, чотирисерійну епічну драму «Століття Якова» покажуть на «1+1» 30 вересня о 20:15.