Саакашвілі не хоче, щоб Одеса залишилася без іноземного інвестора

29.09.2016
Ще на початку 2016 року стало відомо, що американська компанія Cargill виділить близько 100 мільйонів доларів на будівництво нового зернового терміналу у торговельному морському порту «Южний» Одеської області.
 
Трьома сторонами був підписаний договір, у якому одним  із пунктів було зобов’язання України зробити днопоглиблювальні роботи, щоб великі судна могли заходити до акваторії порту. Але наразі затримка з виконанням становить чотири місяці. 
 
«Уряд України не виконує свої обіцянки перед іноземним інвестором», — заявив  голова Одеської ОДА Мiхеїл Саакашвілі під час робочого візиту до торговельного морського порту «Южний». Через це Україна може залишитись без іноземного інвестора. 
 
«Інвестор виконав своє зобов’язання, підписав договір з нашим урядом, що уряд поглибить порт, вони побудують усе інше. І ось уряд зараз говорить: «А може, ми не будемо поглиблювати порт?». Вони завели інвестора, він вкладає гроші, він працює, він ризикнув, а уряд, як завжди, каже:
 
 
«А ми передумали. Хто після цього зайде в Україну?» — заявив Мiхеїл Саакашвілі.
 
Свої зобов’язання перед інвестором уряд повинен виконати негайно. В іншому випадку Одеса ризикує залишитися без іноземних інвестицій. Крім того — за словами Саакашвілі —  Андрія Амеліна, голову ДП «Адміністрація морських портів України», необхідно зняти з посади, позаяк наявнi всі ознаки корупції.
 
«Гроші на рахунку уряду є. І замість того, щоб дерибанити ці гроші, вони повинні бути витрачені на створення робочих місць, на залучення інвестицій, на створення нових потужностей в Україні, на те, щоб усе запрацювало і пройшла пауза в розвитку в своїй економіці», — сказав Мiхеїл Саакашвілі.