Активісти захищають родину ув’язненого кримськотатарського правозахисника Еміра Куку

29.09.2016
Міжнародна платформа «Громадянська солідарність» стурбована переслідуванням активіста Еміра Куку і його сім’ї з боку кримської влади. Еміра-Усейна Куку і низку інших кримських татар звинувачують у співпраці з організацією «Хізб ут-Тахрір».
 
Хоча, на думку членів платформи, Емір, котрий iз лютого 2016 року перебуває в СІЗО, був заарештований у зв’язку з його професійною діяльністю як захисник прав людини, адже
 
«Емір тісно співпрацює з організаціями-членами платформи, зокрема з Міжнародним партнерством iз прав людини вiн працює над збором доказів про порушення прав людини в Криму», сказано у заяві платформістів. 
 
Обурення членів «Громадянської солідарності» викликала звістка, що дітей Еміра Куку цькують представники «органів», про що повідомив адвокат Олександр Попков. «У школі до маленьких дітей приставав персонаж, який представився ФСБшником. Розповідав, як погано тато вчинив і за це буде довго сидіти у в’язниці», — зазначив Попков.
 
За його словами, коли «цього товариша» намагались притягнути до відповідальності, «органи» натомість «почали перевірку поганого виконання батьківських обов’язків iз боку Емір-Усейна Куку».
 
«Прокуратура угледіла ознаки злочину (ст. 156 КК РФ) нібито в тому, що своєю бездіяльністю Емір-Усейн, котрий перебуває у СІЗО, допустив описану ситуацію. І тепер інспектор у справах неповнолітніх спочатку вимагала привезти дітей для надання пояснень проти тата, а коли їй відмовили, стала здійснювати різні маневри, щоб зловити дітей без батьків», — зазначив Попков. 
 
Так, інспекторка підстерігала дітей у школі й збирала на них характеристики. «Коли я роз’яснив їй телефоном, що її дії з вилову дітей без батьків трошки протиправні, сприйняла це як погрози і зажадала в мене договір і моє адвокатське пояснення, чому діти відмовляються від пояснень», — додав адвокат.