Третій не зайвий: у Мексиці народився хлопчик, який має двох мам і одного тата

29.09.2016
Дитина з генами від трьох батьків народилася в результаті штучного запліднення, проведеного в Мексиці, повідомляє науковий часопис «Нью Сайентіст».  До такої процедури лікарі вдалися через генетичне захворювання матері, в результаті якого жінка вже втратила двох дітей.
 
Для появи на світ хлопчика, якому зараз уже виповнилося п’ять місяців, у лабораторії поєднали гени матері, батька та ще однієї жінки, що дозволило позбавитися гена, який спричиняв захворювання. У підсумку, хлопець має 99,9% генетичного коду батьків і 0,1% генетичного коду жінки-донора, у якої взяли яйцеклітину без генетичних порушень.
 
Процедуру провели американські медики, однак вони були змушені працювати у Мексиці, тому що в США такі маніпуляції вважаються незаконними.  Це вже не перша дитина, народжена з використанням генетичного матеріалу від трьох різних осіб.
 
Експерти кажуть, що подібні приклади означають нову еру в медицині, яка дозволить родинам з рідкісними генетичними захворюваннями мати власних здорових дітей. Водночас використання таких методів спричиняє чимало етичних питань.
 
Метод мітохондріального донорства, до якого вдалися американські вчені в Мексиці, на сьогодні дозволений до практичного застосування лише у Великій Британії.