Долаємо виклик: у Львові обговорюватимуть проблеми переселенців

29.09.2016
У місті Лева стартував 9-й Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ), який триватиме до 2 жовтня. «Вже 9 років у Львові проводимо міжнародний всеукраїнський суспільний форум. Цього року ми обрали нову тему для обговорення — «Міграція: виклик для України», говоритимемо про переселенців. Але хочу, щоб під час форуму ми не лише визначили проблематику, а й сформували візію та напрацювали практичні рекомендації щодо допомоги й реалізації потреб переселенців», — розповіла координатор ЕСТ Ірина Кітура.
 
Важливу роль у наданні підтримки та захисті прав вимушених переселенців відіграють громадські організації, волонтери, благодійні фонди, Церква та державні установи. Тому до участі запрошено провідних експертів з України і з-за кордону, представників волонтерських рухів, церковних ініціатив, громадських організацій, благодійних фондів, влади та ЗМІ, а також українців, які були змушені покинути свої домівки через військову агресію Росії.
 
У межах заходу, зокрема, презентують програми допомоги вимушеним переселенцям, будуть організовані візити в центри внутрішньо переміщених осіб. Важливою підтемою осіннього форуму буде, власне, інтеграція переселенців. Чимало часу присвятять і ролі церков та релігійних громад у роботі з переселенцями, а також подоланні наслідків війни.
 
Організатори наголошують, що поняття «мігранти» включає у себе такі категорії людей: внутрішньо переміщені особи (ВПО), вимушені переселенці, іммігранти, емігранти.
 
Проведення всеукраїнського суспільного форуму відбувається щороку за ініціативи Інституту екуменічних студій УКУ, за підтримки Українського католицького університету, Львівської міської ради, Львівської обласної ради та адміністрації, Національного університету «Львівська політехніка».