МВФ під лупою вивчить Держбюджет-2017

29.09.2016
МВФ під лупою вивчить Держбюджет-2017

Український державний бюджет перебуває нині під потужним тиском як об’єктивних, так і суб’єктивних факторів.

Обговорення Державного бюджету України на 2017 рік вийшло на новий рівень — міжнародний. 28 вересня про своє бажання обговорити з владою України проект бюджету-2017, а заодно і реформу пенсійної системи, розповів Міжнародний валютний фонд.
 
«Є низка питань, які також важливо обговорити, щоб розглянути поточний стан справ. Потрібно обговорити бюджет на наступний рік, потрібно зрозуміти, яка буде реформа пенсійної системи, про яку вже ми говорили», — сказав представник МВФ в Україні Жером Ваше. 
 
Ваше розставив пріоритети: МВФ, за його словами, планує обговорити реформи у фінансовому і банківському секторі, а також продовження реформ в енергетичному секторі.Таким чином представник Фонду непрямо підтвердив неофіційну інформацію, що днями з’явилася у ЗМІ.
 
За нею, для отримання четвертого траншу МВФ нам необхідно провести пенсійну реформу — без надання пільг жодній із професій, окрім військових, також оптимізувати систему виплат житлових субсидій і відпрацювати механізм підвищення тарифів на газ та опалення. 
 
Ще кілька зауважень від наших донорів спрямовані на темпи відновлення економіки держави. Півтора відсотка зростання ВВП за 2016, що їх прогнозує МВФ, на думку Жерома Ваше, недостатньо для виходу України з кризи.
 
«Економіка досягла макроекономічної стабілізації, ми бачимо її поступове оздоровлення. МВФ прогнозує ріст 1,5%, але це помірковане оздоровлення, ми хотіли б, аби воно було стійкішим», — сказав представник Фонду. 
 
За його словами, економічне зростання пригальмовують нестабільність цін на ресурси, проблеми в торговельних стосунках iз Росією, а також неготовність фінансового сектору підтримати видужання економіки.
 
«Фінансовий сектор досі перебуває «на лікуванні», — сказав Ваше. — І, як ми бачимо, він ще не готовий підтримати економічне відновлення. Сьогодні ми спостерігаємо те, що називається безкредитним відновленням економіки». 
 
Ще однією перешкодою, яка заважає розвиткові вітчизняної економіки, на думку наших кредиторів, є негативний бізнес-клімат.
 
«Насамперед це пов’язано із корупцією. Ми підтримуватимемо програму реформ в Україні, яка спрямована на забезпечення стабільного, а не циклічного розвитку економіки. Для нас важливими є конкретні кроки. Існують сфери, де необхідно прискорити прогрес. Це, зокрема, боротьба з корупцією», — резюмував Жером Ваше. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Америка дає мільярд
 
Відновлення програми стенд-бай Міжнародного валютного фонду приносить й інші результати, окрім використання виділених у Вашингтоні коштів. Україна отримала від Державного департаменту CША дипломатичну ноту щодо кредитних гарантій обсягом 1 мільярд доларiв. 
 
У копії документа, який публікує у своєму «Твіттері» український Президент Петро Порошенко, йдеться, що саме під ці гарантії Україна змогла розмістити єврооблігації на 1 млрд. доларiв під найнижчу в нашій історії відсоткову ставку — 1,471% річних. 
 
«Усі кроки, необхідні для початку дії Угоди про гарантії позики між Україною та Сполученими Штатами Америки, вже зроблено», — повідомив глава держави. 
 
На думку експертів, отримання урядових гарантій США стало можливим після позитивного рішення головного кредитора нашої держави — Міжнародного валютного фонду про виділення чергового траншу у сумі 1 млрд. доларiв. 

ДО РЕЧІ

Заробили більше, ніж витратили
 
У серпні 2016 року Державний бюджет України зведено з профіцитом 7,008 млрд. гривень. Тоді як у липні його дефіцит становив 14,849 млрд. гривень. За повідомленням Державної казначейської служби, профіцит загального фонду у серпні становив 5,729 млрд. гривень — на тлі липневого дефіциту 14,138 мільярдів гривень. 
 
Загалом же, якщо розглядати головний державний кошторис за період із січня по серпень, справи виглядають зовсім не так добре. Всього за вісім місяців дефіцит державного бюджету становить 42,936 млрд. гривень, по загальному фонду — 42,036 мільярда. 
 
Торік, нагадаємо, дефіцит Дербюджету склав 45,15 млрд. гривень. На 2016 рік бюджет затверджено з максимальним дефіцитом 83,69 млрд. гривень, що становить 3,7% прогнозованого ВВП. 

ФІНАНСИ

Мінус 400 мільйонів
 
Після того як Національний банк України дозволив репатріацію дивідендів, із нашої країни було виведено 400 мільйонів доларiв. Рішення НБУ було спрямоване на створення позитивного бізнес-клімату в державі. 
 
Центробанк при цьому встановив граничну суму дивідендів, яку дозволяється повернути за кордон: упродовж календарного місяця вона повинна не перевищувати більшого із двох граничних значень — 1 млн. дол. (в еквіваленті) або 10% від загального обсягу дивідендів. У разі, якщо зазначені 10% перевищують 5 млн. дол., максимальна сума репатріації дивідендів за місяць не може перевищувати 5 млн. дол.
 
«Сума у 400 мільйонів доларiв (які були виведені з нашої держави. — Ред.) більш-менш відповідає нашим прогнозам», — сказав заступник глави Національного банку Олег Чурій.