МОЗ отримає більше 2 млн. доз вакцини від поліомієліту

28.09.2016
МОЗ отримає більше 2 млн. доз вакцини від поліомієліту

Вакцинуватися лікарі рекомендують і дітям, і дорослим. (Фото з сайта golos-narodu.com.ua.)

Україна повністю забезпечена вакцинами для профілактики поліомієліту, повідомила заступник міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції Оксана Сивак. За її словами, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закупив загалом 2 млн. 755 тисяч доз бівалентної вакцини, перша партія якої надійшла нещодавно до України у кількості 1,3 млн. доз.
 
До 30 вересня ця партія відправиться до регіонів. Друга частина вакцини очікується незабаром. «Така кількість вакцини є достатньою для планової вакцинації і для щеплення тих дітей, яких поки що не встигли вакцинувати», — зазначила Сивак.
 
Тим часом МОЗ здійснив поставку практично всіх вакцин, які є в календарі профілактичних щеплень, і закликає робити щеплення проти дифтерії та правця не лише дітям, а й дорослим, адже держава забезпечена цією вакциною у повному обсязі.
 
«Ми закликаємо до того, що проти дифтерії та правця вакцинуватися повинне і доросле населення, це закладено календарем щеплень. Тому всі дорослі, які не отримали щеплення, повинні також звернутися в поліклініки, де можуть отримати вакцину від дифтерії та правця», — наголосив начальник відділу програм та проектів МОЗ Сергій Платов. 
 
За даними ЮНІСЕФ, в Україну було доставлено майже 1,6 млн. доз вакцини для профілактики дифтерії і правця для дорослих та 919 200 доз вакцини для дітей.
 
Якщо ж у медзакладі вакцина відсутня, Сергій Платов порадив звертатися до управлінь охорони здоров’я, а також на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я: «Міністерство забезпечує регіон, далі вакцини повинні розподілятися рівномірно по потребі в кожен лікувальний заклад. Це вже міра відповідальності тих структурних підрозділів на місцях. Якщо вони не справляються, ми будемо на них впливати, щоб вирішити ці питання». 

ДО РЕЧІ

Відтепер в Україні офіційно функціонуватиме телемедицина. Уряд постановив, що лікарі можуть на відстані діагностувати і консультувати пацієнтів, зокрема це стосується тих людей, які перебувають удома і чиє перевезення до лікарні неможливе. Такі консультації відбуватимуться по скайпу на платній основі.