Ще один крок до Шенгену: візи скасують для українців із біометричними паспортами

28.09.2016
Ще один крок до Шенгену: візи скасують для українців із біометричними паспортами

Доповідачка Марія Габріел.

Комітет Європейського парламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ підтримав у понеділок, 26 вересня, під час засідання у Брюсселі доповідь щодо надання Україні безвізового режиму, повідомляє «Німецька хвиля». «За» проголосували 38 депутатів, «проти» — чотири, один член комітету утримався.
 
Голосування за доповідь з українського питання, авторкою якої є болгарська євродепутатка Марія Габріел (фракція Європейської народної партії) відбулося без попереднього обговорення.
 
При цьому практично всі запропоновані поправки до доповіді про внесення України до списку третіх держав, громадянам яких скасовуються візові вимоги для короткострокових подорожей країнами Євросоюзу, були відкинуті.
 
Авторкою антиукраїнської поправки була німецька євродепутатка, представниця євроскептиків Беатрікс фон Шторх.
 
«Скасування візових зо­бов’язань для тих українських громадян, які мають біометричні паспорти, є конкретним досягненням у нашому партнерстві, результатом наших спільних прагнень до миру, стабільності та безпеки», — заявила після голосування Габріел у своєму відеозверненні.
 
За її словами, Європарламент чітко демонструє: якщо країна виконала усі необхідні критерії, то безвізовий режим iз ЄС їй буде надано. Тепер Європарламент чекає, коли Європейська Рада сформує свою «чітку позицію» для того, щоб розпочати інституційні переговори щодо візової лібералізації з Україною якомога швидше, повідомила доповідачка. В ЄС також наголосили, що Україна виконала для «безвізу» всі вимоги.
 
Євродепутат від Польщі, доповідач з питань України у комітеті з закордонних справ ЄП Яцек Саріуш-Вольський у коментарі «Німецькій хвилі» назвав позитивне голосування в комітеті ще одним кроком до імплементації безвізового режиму з Україною, «який повинен бути наданий їй якомога швидше і без будь-яких подальших затримок».
 
Євросоюз має визнати прогрес, якого досягла країна на своєму європейському шляху від часів виступів на Євромайдані два роки тому, переконаний Саріуш-Вольський.
 
Проте, незважаючи на формальне виконання Києвом усіх вимог Єврокомісії, необхідних для отримання «безвізу», в Європарламенті дотримуються думки, що Брюсселю необхідний спеціальний механізм, який дасть йому «важелі для моніторингу імплементації антикорупційного законодавства та судової реформи» в Україні.
 
«Механізм призупинення дії безвізового режиму, який наразі перебуває на стадії розробки, повинен бути доповнений вимогою продовжувати виконання необхідних стандартів та критеріїв», — наголосив Саріуш-Вольський. Він також зауважив: безвізовий режим повинен бути наданий Україні вже зараз, проте радить Києву не забувати, що паралельно з цим буде представлено і механізм призупинення «безвізу», щойно його положення розроблять.
 
Після схвалення доповіді щодо візової лібералізації у профільному комітеті Європарламенту тепер мають пройти три­сторонні переговори між Європарламентом, Єврокомісією та Європейською Радою. Коли між ними буде сформовано домовленість, тоді резолюцію про візову лібералізацію з Україною буде винесено на голосування депутатів ЄП.