Нажити конкурентів: гандболістки "Галичанки" переможно стартували в Балтійській лізі

28.09.2016
Нажити конкурентів: гандболістки "Галичанки" переможно стартували в Балтійській лізі

Нинішній стан речей в українському жіночому гандболі змушує команду-володарку чемпіонського титулу більше розмірковувати не над тим, як захистити чільну позицію в національному чемпіонаті, а де взяти конкурентів для свого подальшого ігрового прогресу.
 
Пригадується, як, привівши кілька років тому ужгородські «Карпати» до виграшу золотих нагород, головний тренер закарпатських гандболісток Борис Петровський будував плани щодо участі своєї команди в чемпіонаті Словаччини.
 
Утім реалізувати в 2013 році амбітні плани керівництву «Карпат» не вдалося. До сусідньої країни поїхав лише Петровський. А ужгородки втратили фінансову опору й попрощалися з чемпіонством. «Золоту естафету» «Карпати» передали львівській «Галичанці», котра в минулому сезоні вдруге поспіль ви­грала національний чемпіонат.
 
Як і команда-попередниця з Ужгорода, котра впродовж трьох років поспіль перебувала на вершині українського жіночого гандболу, «Галичанка» зі­штовхнулася з проблемою відсутності реальної конкуренції в чемпіонаті.
 
Суперліга — головний клубний турнір країни — має лише гучну назву, не зміст. Приміром, екс-наставник вітчизняної жіночої збірної Леонід Євтушенко кілька років тому сказав, що елітна жіноча першість поступово перетворюється на «студентські змагання», адже в ній грають зовсім юні недосвідчені гандболістки. 
 
З огляду на те, що в новому сезоні чинний чемпіон країни заявився до Балтійської ліги, де змагаються білоруські та литовські клуби, конкуренто­здатним наш внутрішній турнір не став. Можна сказати, що ЧУ нині — це турнір двох колективів. Утiм решта ж команд — «Університет-Дніпрянка», «Реал», «Спартак», «Універ-Економ» — конкурувати з чинним та колишнім чемпіоном узагалі не можуть.
 
Щоправда, й істинної чемпіонської боротьби в суперлізі в минулі роки також не було. «У команди є потенціал, по­трібно додавати, зокрема й за рахунок організації. Ми маємо проблеми з технікою та реалізацією моментів. Іще дуже багато роботи, а на це потрібен ще час. Нашу реальну готовність покаже матч із «Галичанкою».
 
Вони грають єврокубки, Балтійську лігу, це команда, у якої є 20 осіб на лаві запасних — тренеру є з кого обирати», — наставник «Карпат» Борис Петровський об’єктивно оцінює внутрішні реалії й, схоже, з певним побоюванням очікує побачення з лідером українського гандболу. На старті ж суперліги «Карпати» упевнено вдома розібралися з миколаївським «Реалом» (37:20, 30:15) та в гостях не залишили шансів тернопільському «Економ-Універу» (19:43, 15:30).
 
А «Галичанка» черговий захист чемпіонського титулу розпочала з легкої прогулянки «містом корабелів», де двічі перемогла місцевих «реалісток» — 39:19, 33:25.
 
Після цього підопічні Тетяни Штефан та Анжели Савченко отримали негативний досвід у кваліфікації Кубка ЄГФ, програвши за сумою двох матчів польській «Погоні», й вирушили до білоруського Гродно на дебют у Балтійській лізі. У першому з’їзному турі нового для себе турніру львів’янки отримали 100% результат. Упродовж минулого тижня чемпіонки країни по черзі здолали три білоруські команди — «БНТУ-Бєлаз» (20:18), «Гомель» (17:14), «Городнічанку» (26:14) та два литовські клуби — «Жальгіріс» (25:20) та «Гарляву» (24:18).