Міністра МВС критикують за презумпцію правоти поліцейського

27.09.2016
Про потребу кардинальних змін до закону про поліцію написав у «Фейсбуці» глава МВС Арсен Аваков, фактично ініціюючи законодавче закріплення ВР України презумпції правоти поліцейського. Ініціативу педалювали  трагічні події напередодні, 25 вересня, у Дніпрі, коли негідник розстріляв двох патрульних поліцейських, які зупинили його авто за порушення правил дорожнього руху.
 
«Імператив презумпції правоти поліцейського повинен стати соціальною нормою! Спочатку підкоряйся поліцейському — потім оскаржуй», — заявив глава МВС. Пан Аваков запевняє, що не йдеться про обмеження громадянських свобод. Ідеться про правило безпеки правоохоронців через процедуру порядку, яка лише на дуже короткий час відстрочує права громадянина на апеляцію дій поліцейського. Водночас міністр підкреслив, що для поліції майбутні зміни (які, як він сподівається, будуть-таки прийняті) — це не лише права, а й відповідальність! 
 
Безапеляційно підтримав головного міліціонера і його екс-радник Антон Геращенко, заявивши широкому загалу, що трагедія в Дніпрі повинна стати поворотним моментом у ставленні громадян до поліції, й навпаки. Слушно додавши, що неприпустимо більше панібратське та хамське ставлення до співробітників поліції.
 
«Усі їхні накази — покласти руки на торпеду, вийти з машини й повернутися спиною, вийняти руки з кишень та інші — мають виконуватися беззаперечно! А в разі невиконання законних вимог поліцейського громадянином мають бути негайно застосовані всі сили і засоби, передбачені законом про поліцію», — вважає Геращенко.
 
Мабуть, у цих ініціативах таки є сенс, якщо ще й пригадати засідання Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, на якому цими днями голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе відверто зізналася: в Україні майже на чверть зросла кількість злочинів!
 
Утiм не всім сподобалися новаторські пропозиції Арсена Авакова. Люди вважають, що, аби ідея презумпції правоти поліцейського укорінилася, потрібні широке обговорення в ЗМІ та  громадських організаціях. Потрібна також відповідальність політиків, щоб заради електоральної вигоди не формувався образ поліціянта як загроза правам людини.