Зміна орієнтирів: Володимир Кличко готується провести бій Ентоні Джошуа

27.09.2016
Зміна орієнтирів: Володимир Кличко готується провести бій Ентоні Джошуа

Повторного побачення між Володимиром Кличком та Тайсоном Ф’юрі може й не відбутися. (Фото з сайта klitschko-brothers.com.)

Без сумніву, далеко не всім у боксерському світі подобалося багаторічне, по суті, безроздільне домінування Володимира Кличка. Заволодівши практично всіма чемпіонськими поясами в суперважкому дивізіоні, українець майже десять років не знав гіркоти поразки.
 
До здобуття титулу абсолютного короля йому не вистачало одного поясу — Всесвітньої боксерської ради (WBC). Але після побачення з британцем Тайсоном Ф’юрі, яке, на думку Кличка-молодшого, мало стати передостаннім кроком на шляху до завершального об’єднання, наш супертяж опинився біля розбитого корита.
 
Одразу після сенсаційного фіаско , в листопаді 2015 року, ситуація з поверненням поясів не виглядала катастрофічною. У контракті на перший бій iз Ф’юрі команда Володимира Кличка завбачливо прописала «опцію» про матч-реванш.
 
І хоча сторони вже двічі офіційно оголошували про його проведення, з кожним місяцем iмовірність повторного побачення Кличка та Ф’юрі стрімко падає до нуля. 
 
Не так давно команда Ф’юрі оголосила про завершення важких перемовин зі стороною українського боксера, запросивши шанувальників боксу 29 жовтня до Манчестера на «бій року». Але не пройшло й кількох тижнів як Ф’юрі та К° оголосили про ще одне скасування бою.
 
Як і перед першим зірваним командою британця матчем-реваншем, що мав відбутися 7 липня, у володаря чемпіонських поясів WBO та WBA знову виникли проблеми зі здоров’ям. «Поєдинок скасовується «за медичними показаннями», — заявили секунданти Ф’юрі.
 
Що насправді змусило Тайсона вдруге ухилитися від побачення з Кличком-молодшим, наразі не знає ніхто. Існує думка, що в такий спосіб Ф’юрі намагається «зам’яти» скандал з допінгом, у вживанні якого, начебто, його підозрює Британський антидопінговий комітет.
 
Аби отримати дозвіл на матч-реванш з Кличком, Ф’юрі повинен пройти допінг-тест. Утім, як свідчать британські ЗМІ, чемпіон світу всілякими способами намагається уникнути цієї процедури.
 
Водночас не виключено, що Ф’юрі грає в якусь іншу гру, намагаючись у будь-який спосіб зупинити повернення Кличка на чемпіонський олімп.
 
Розуміючи це, команда українського боксера вирішила більше не гаяти часу на пусті балачки з Ф’юрі й переключила свою увагу на володаря не надто вагомого, але все ж чемпіонського поясу за версією IBF. У листопаді минулого року цей трофей разом з іншими відзнаками Кличко був змушений передати Ф’юрі. Щоправда, згодом британець відмовився від його захисту. Наразі його власник — інший британець, 26-річний непереможний Ентоні Джошуа.
 
«Із нашого боку ніяких питань бути не може. Ми за організацію бою між Джошуа і Кличком. Але потрібно розуміти, що процес організації боїв завжди дуже складний. Нас також цікавить поєдинок між Ф’юрі та Джошуа. Об’єднавчий бій у суперважкому дивізіоні між двома британцями — це те, що публіка ніколи не бачила», — наголосив промоутер Джошуа — Едді Хірн. Як видно, битися проти «збанкрутілого» й розгніваного Кличка охочих не надто багато. Без чемпіонського статусу «замовляти потрібну музику» українському боксерові вже не так просто.