«Контролювати тіло і гру»: Леся Цуренко повернулася на позицію другої ракетки України

27.09.2016
«Контролювати тіло і гру»: Леся Цуренко повернулася на позицію другої ракетки України

Леся Цуренко — з другим у кар’єрі серйозним трофеєм. (Фото з сайта btu.org.ua.)

Після болючого фіаско нашої чоловічої збірної в Кубку Девіса приємний подарунок українським шанувальникам тенісу зробила Леся Цуренко, котра минулих вихідних у китайському Гуанчжоу здобула перемогу на турнірі WTA.
 
Професіональна кар’єра 27-річної киянки не надто перевантажена тріумфальними подіями. Стабільність — далеко не найсильніша її якість. За таких обставин її персональні успіхи сприймаються вдвічі приємніше. 
 
Торік у Стамбулі Цуренко доволі несподівано відсвяткувала першу в кар’єрі звитягу на турнірах з серії WTA. У Гуанчжоу-2016 наша співвітчизниця фавориткою також не була, але у вирішальному поєдинку розіграшу вона здолала сіяну під другим номером сербку Єлену Янкович.
 
Екс-першу ракетку планети Цуренко переграла в трьох сетах — 6:4, 3:6, 6:4, записавши до свого активу другу «турнірну» звитягу WTA. 
 
«Дякую суперниці за відмінний матч. Єлена змусила мене попрацювати, аби виграти титул. У другому сеті я втратила контроль над тілом та грою, але я не полишила боротьбу й змогла продемонструвати свій кращий теніс», — прокоментувала свій успіх українська тенісистка.
 
Відзначимо, що рейтинг змагань у Гуанчжоу був не надто високий. Призовий фонд — 250 тисяч доларів — свідчить про вельми скромне представництво його учасників.
 
Але перегравши на шляху до тріумфу, окрім Янкович, японку Намігату, представницю Узбекистану Абдураїмову та США — Ріск, а також естонку Контавейт, Цуренко відчутно поповнила свій очковий баланс у рейтингу Жіночої тенісної асоціації, стрибнути при цьому вгору на 27  позицій.
 
Перед виступом у Гуанчжоу Леся мала статус третьої ракетки України та 80-ї — світу. Водночас після оновлення рейтингу WTA Цуренко обійшла в ньому Катерину Бондаренко (67-ма ракетка планети), піднявшись на 53-ю позицію.
 
При цьому примою українського тенісу продовжує залишатися Еліна Світоліна, котра, дійшовши до півфіналу турніру в Токіо, покращила свій поточний рейтинг до 18-ї сходинки.
 
Також поліпшив свою позицію в табелі про ранги АТР i новоспечений лідер українського тенісу Ілля Марченко. За минулий тиждень він додав одну позицію, ставши 49-м тенісистом планети. Екс-перша ракетка України — Олександр Долгополов, який через постійні травми втратив ігровий тонус, нині перебуває на 59-му рядку рейтингу тенісистів-професіоналів. Третій за силою вітчизняний майстер великої ракетки — Сергій Стаховський — 112-й. 

ПОВЕРНЕННЯ

До речі, нещодавно відбулося повернення у великий теніс старшої сестри Катерини Бондаренко — Олени. Після п’ятирічної перерви екс-перша ракетка України спробувала свої сили на скромному турнірі ITF в Тревізо (призовий фонд — 10 тис. доларів).
 
«Дуже сумувала за тенісом. Після народження дитини я почала тренуватися, й виявилося, що з моїм травмованим коліном усе нормально. Тож я вирішила: чому б не спробувати і подивитися, чи зможу я грати знову», — сказала в інтерв’ю Українському тенісному порталу Бондаренко-старша.