Судді з 20-річним стажем йдуть у відставку заради довічного грошового утримання

21.09.2016
Судді з 20-річним стажем йдуть у відставку заради довічного грошового утримання

Вакантні суддівські місця не сприяють роботі судів.

Протягом останніх кількох місяців українські судді б’ють рекорди масовими звільненнями. Тисячі заяв надходить до Вищої ради юстиції. Вражаюча кількість таких подань і від працівників Апеляційного суду Вінницької області. Нині там із 58 штатних посад суддів 14 вакантні. 
 
Протягом 2016-го у відставку пішло 8 суддів. Це рішення вже ухвалено Верховною Радою. І ще 9 суддів зареєстрували заяви на відставку.
 
«Працювати в умовах тиску з боку громадськості дуже важко, — говорить суддя-спікер  Апеляційного суду Вінницької області Олександр Панасюк. — Але, знаючи особисто тих, хто звільнився, більш ніж переконаний, що жоден із цих 17 суддів не боїться показати декларацію чи пройти майнову перевірку. Щодо переатестації на знання законодавства, правових позицій — думаю, що цим суддям хвилюватися не було чому, бо вони — високі професіонали, одні з найкращих. Конкуренцію їм важко скласти». 
 
У більшості судді пов’язують свої звільнення із забезпеченням права на відставку, коли мають стаж роботи понад 20 років,   і поверненням гарантій, які передбачаються законом про судоустрій і статус суддів. Зокрема, йдеться про довічне грошове утримання на рівні 80-90% від заробітної плати, яку  отримували,  і одноразова грошова допомога при звільненні. 
 
«На громадян, які звертаються до апеляційної інстанції, звільнення суддів не впливає. Поки, навіть при наявності більш ніж третини вакантних місць, із навантаженням справляємося силами, які залишаються, — розповідає Олександр Панасюк. — Навіть якщо в нас залишиться половина із 58 суддів, то це не відіб’ється ні на якості, ні на оперативності здійснення правосуддя. Але збільшиться навантаження на суддів». 
 
Проте серйозні проблеми щодо захисту своїх прав можуть виникнути у районних судах, де через звільнення залишаються працювати по 1-2 людини. За словами Олександра Панасюка, у Вінницькій області бракує суддів у Погребищі, Липовці, Крижополі, Хмільнику, Гайсині, Іллінцях. 
 
Питання добору суддівської кар’єри вирішує Вища рада правосуддя. Подаються заявки, Вища кваліфкомісія проводить анонімне прозоре екзаменування, далі — навчання у вищій школі суддів.
 
Тобто приходу  нових суддів варто очікувати не раніше, ніж через рік.