У кожного свій шлях: низка чемпіонів має офіційний дозвіл на вживання заборонених препаратів

21.09.2016
Не секрет, що дорога практично кожного юного спортсмена до великих звершень розпочинається з бажання бути схожим на свого титулованого улюбленця, повторити його великий шлях і піднятися на спортивний Олімп.
 
Розумні люди кажуть: не створи собі кумира. І, певно, мають рацію. Адже ніколи достеменно не знаєш: хто він насправді — твій ідол? Важко навіть уявити, яких масштабів було розчарування шанувальників «залізного» велогонщика Ленса Армстронга, коли з’ясувалося, що сім разів виграти легендарний «Тур де Франс» американцеві допоміг допінг.
 
Нещодавно група хакерів зробила надбанням широкого загалу вельми цікаві документи, котрі зберігалися на сервері Всесвітньої антидопінгової асоціації. Одразу варто зауважити, що ВАДА підтвердила факт витоку інформації, звинувативши в неправомірному доступі до своєї бази даних російських «умільців».
 
Тож оприлюднені документи свідчать, що ціла низка відомих спортсменів у різні роки та під різними приводами вживали заборонені препарати. Власне, найчастіше дозволом для прийому медикаментів, які входять до «чорного списку» ВАДА, зокрема, гормонів, сечогінних, психостимуляторів, були лікарські довідки, де на прийом «допінгових агентів» у спортсменів були «медичні показання». 
 
Не виключено, що й справді у знаної американської тенісистки, екс-першої ракетки світу, Венус Уїльямс були серйозні проблеми зі здоров’ям, які не тільки змусили її приймати серйозні ліки, а й «поставили на паузу» її спортивну кар’єру.
 
«Уже пройшло майже п’ять років, як мені діагностували синдром Шегрена (автоімунне захворювання, для лікування якого потрібні глюкокортикоїди).
 
З цим захворюванням я живу кожен день, але той факт, що я можу його перемагати, робить мене сильнішою і не дозволяє страху взяти гору», — в одному з інтерв’ю на початку року сказала Уїльямс-старша. Історія Венери, яка, незважаючи на серйозну хворобу, в свої 36 років продовжує грати на найвищому рівні, заслуговує на повагу. 
 
Утім, якого роду мають бути емоції, коли виявляється, що подібного характеру медичні дозволи на вживання заборонених ВАДА препаратів має ціла низка поважних спортсменів, по суті, спортивних героїв у своїх країнах.
 
Серед тих чемпіонів, чиї прізвища фігурують у «хакерських» матеріалах, є два імениті британські велогонщики — триразовий переможець «Тур де Франс» Крістофер Фрум та чотириразовий володар олімпійського «золота» сер Бредлі Уїггінз, багаторічна прима світового тенісу Серена Уїльямс, дворазова переможниця «Уїмблдону» — чешка Петра Квітова, чотириразова олімпійська чемпіонка Ріо-2016, американська гімнастка Сімона Бейлз тощо.
 
Загалом, у цьому списку є досить багато знаних у США спортсменів, що змушує спеціалістів із захисту інформації звинувачувати в кібер-шпіонажі російських агентів.
 
«Я розчарована, що мої особисті медичні дані були опубліковані без мого дозволу, — заявила Серена Уїльямс. — Утім я повністю дотримувалася правил, які діяли в рамках антидопінгової програми в тенісі, й мала дозвіл на терапевтичне застосування препаратів».
 
Генеральний директор антидопінгового агентства США Тревіс Тайгерт також засудив злам бази даних ВАДА, назвавши цей вчинок немислимим, додавши, що американські спортсмени дотримувалися всіх міжнародних правил для отримання дозволів на застосування потрібних препаратів.
 
Що ж, формально до власників медичних довідок і справді немає запитань, але, як видно, в антидопінговій системі причаїлася кричуща невідповідність, адже перед своїми конкурентами «чемпіони з довідками» мають явну фору.
 
Якщо за допінгову чистоту — то абсолютну. Інакше доречнішим було б дозволити всім спортсменам приймати необхідні для відновлення їхніх кондицій препарати. Головне, аби вони знали правду про вживані ліки. Тоді, здається, всі перебуватимуть у рівних умовах. Та й фанати спорту не почуватимуться обдуреними та ображеними, знаючи всі деталі великих перемог своїх кумирів.