Більше 300 кримінальних справ порушено за фактом незаконної вирубки лісів

20.09.2016
Із початку 2016 року в поліцію надійшло близько 400 заяв про нелегальну вирубку лісів у Львівській області. За інформацією Львівської ОДА, за цими фактами відкрито 326 кримінальних проваджень.
 
Зі слів в. о. начальника ГУ Нацполіції  у Львівській області Дмитра Загарії, до суду скеровано 66 справ. Дві з них набули найбільшого розголосу — проти інженера Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс», де сума завданої шкоди становить 1,124 млн. грн; та проти інженера з лісокористування Турківського ДЛГП «Галсільліс», де сума збитків становить понад 4 млн. грн.
 
Також виявлено суттєві порушення при обшуку підприємств та осіб, причетних до лісової галузі. У Стрийському лісгоспі виявлено 10 млн. грн. несплати податку. А начальника відділу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства спіймано на видачі 200 «липових» сертифікатів на вивезення деревини.
 
«Щороку темпи вирубки та експорту лісів зростають. Це призводить до непоправних наслідків для екології Львівщини», — каже доцент кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Федір Кіптач. «Це і ерозія ґрунтів, і пересихання землі, і повені, і порушення рівня вологості. Також руйнується вікова й видова структура лісу, адже вирубують найдорожчі сорти деревини та найстаріші дерева». Асистент кафедри Павло Телеш додає, що проблема має величезні масштаби, адже таким «промислом» займаються не лише державні компанії, а й місцеві жителі.