На останньому подиху: українські команди з медалями завершили шахову Олімпіаду в Баку

14.09.2016
На останньому подиху: українські команди з медалями завершили шахову Олімпіаду в Баку

Українські шахісти — Павло Ельянов, Руслан Пономарьов, Антон Коробов, Андрій Волокітін, Юрій Криворучко — срібні призери Олімпіади-2016. (Фото з сайта chess-news.ru.)

Уже за тур до завершення шахової Олімпіади-2016 було зрозуміло, що принаймні одна наша збірна гарантовано потрапить у «призи». Перед останнім ігровим днем наша чоловіча команда мала достатній гандикап, аби незалежно від підсумку заключного поєдинку не опуститися нижче третього місця. 
 
Власне, грати партії останнього туру проти словенців «синьо-жовті» сідали, маючи однаковий очковий доробок зі збірною США, щоправда, завдяки кращим додатковим показникам саме американська збірна на чолі з третім шахістом планети Фабіано Каруаною перебувала на вершині протоколу. 
 
Аби й після фінальних партій з’ясувати остаточне місцеположення призерів, організатори Олімпіади в Баку так само були змушені рахувати додаткові показники.
 
У заключному турі команда США нехай і з труднощами, але переграла збірну Канади — 2,5:1,5; українські ж гросмейстери «розібралися» зі словенськими шахістами — 3,5:0,5.
 
Одразу після того, як лідер нашої команди Павло Ельянов, здолавши свого колишнього співвітчизника Олександра Белявського, поставив переможну крапку в українсько-словенському протистоянні, всі члени нашої чоловічої збірної почали палко вітати одне одного.
 
Згідно з неофіційними підрахунками, саме «синьо-жовті», не в останню чергу завдяки якраз перемозі Ельянова над Белявським, ставали новими олімпійськими чемпіонами. Утім увесь «Бакинський кришталевий зал», де проходили змагання, чекав оголошення офіційних результатів.
 
Попри те, що підрахунком додаткових «опцій» займається точна математична програма, у «прес-румі», чекаючи прес-конференції чемпіонів, журналісти продовжували сперечатися щодо країни-тріумфаторки.
 
У найгарячіший момент відома шахістка Сюзан Полгар, яка свого часу перебралася з Угорщини до США, в своєму «Твіттері» написала: «Попередні «мануальні» підрахунки свідчать, що в боротьбі за «золото» американці обходять Україну завдяки кращому показнику на «тайбрейках».
 
У підсумку, офіційна статистика підтвердила слова сестри легендарної Юдіт Полгар. Новий олімпійський чемпіон серед чоловіків — збірна США. Українцям же, котрі саме в поєдинку з американцями зазнали єдиних очкових втрат на турнірі (1,5:2,5), дісталося «срібло».
 
Водночас у жіночому диві­зіоні подібного роду складностей під час визначення володарок золотих нагород не було. Бо звання олімпійських чемпіонок збірна Китаю, за котру грала шахова королева Хоу Іфань, здобула без усяких «але». У заключному матчі китаянки переграли своїх головних конкуренток — росіянок, не дозволивши олімпійським чемпіонкам 2014 року  наздогнати себе в заліковому протоколі.
 
А от в контексті розподілу інших нагород було значно гарячіше. Одразу ціла когорта команд, серед яких була й Україна, перед останнім туром мала по15 очок, але за тими ж таки додатковими показниками в трійці призерів наших дівчат не було.
 
Усе змінилося після перемоги українок над болгарками (3:1) та невдачі росіянок. Так, слідом за китаянками Олімпіаду-2016 завершили полячки та українки.