«Титани» за роботою: у п'ятий день Паралімпіади українці вибороли 12 медалей

14.09.2016
«Титани» за роботою: у п'ятий день Паралімпіади українці вибороли 12 медалей

Ігор Цвєтов мчить до паралімпійського «золота» на дистанції 200 м. (Фото www.rio2016.com.)

Практично щодня на XV літній Паралімпіаді наші паралімпійці примудряються здобувати нагород більше, ніж за весь змагальний цикл Ігор-2016 у Ріо виграли українські олімпійці. У п’ятий день синьо-жовта збірна виборола 12 медалей — чотири «золота», шість срібних відзнак та дві «бронзи».
 
Знову неймовірно високу продуктивність продемонстрували вітчизняні плавці, котрі в понеділок поповнили українську скарбничку ще сімома медалями.
 
Удруге на найвищу сходинку бразильського п’єдесталу, перемігши на 100 м батерфляєм (клас S10), піднявся представник Дніпропетровщини Денис Дубров. На шляху до цієї звитяги він двічі оновив світовий рекорд, а отримана на церемонії нагородження медаль найвищої проби стала загалом п’ятою відзнакою, здобутою ним у Ріо.
 
Власне, за «мультимедальним» показником Дубров наразі є найуспішнішим українським паралімпійцем Ріо (2-1-2).
 
Водночас у рейтингу найтитулованіших учасників Паралімпіади-2016 кращим iз наших співвітчизників і сьомим у загальному рейтингу є колега Дениса по збірній Максим Кріпак, в активі якого два «золота» та два «срібла».
 
Згадуючи про дистанцію 200 м комплексом у чоловіків (S10), не можна не відзначити, що за підсумками цих змагань увесь п’єдестал за­йняли українці — Дубров, Кріпак, Дмитро Ванзенко. У понеділок Дубров та Кріпак знову стояли на двох верхніх щаблях п’єдесталу, приймаючи вітання після фінального запливу на 100 м батерфляєм. 
 
12 вересня вчетверте на церемонію нагородження потрапив Євген Богодайко, котрий показав другий час у фіналі на 50 м батерфляєм (S7). Також по нагороди на паралімпійський п’єдестал піднімалися Ольга Свідерська (150 м комплексом, SM4), Анна Стеценко (400 м, S13), Ярослав Денисенко (400 м в/с, S13) та Марина Піддубна (50 м в/с, S11). Загалом, за п’ять «робочих» днів на Паралімпіаді наші плавці виграли 37 нагород, що складає більше половини загального доробку синьо-жовтої команди в Ріо. А наразі в українській скарбничці аж 61 медаль (22—19—20).
 
Як за загальною кількістю нагород, так і за золотим доробком окремо, в медальному рейтингу наша збірна міцно тримається за третю позицію, поступаючись лише неперевершеним китайцям (50—40—28) та британцям (28—16—19).
 
А щодо останніх наших тріумфів, то ще два «золота» до синьо-жовтої скарбнички поклали фехтувальники на візках. У змаганнях шаблістів у класі В переміг представник Львівщини Антон Дацко, а в класі А «золото» виборов його земляк та колега по зброї — Андрій Демчук.
 
Іще одну нагороду найвищої проби приніс українській паралімпійській збірній легкоатлет із Миколаївщини Ігор Цвєтов, який переміг у бігу на дистанції 200 м (Т35), оновивши при цьому рекорд паралімпіад. Водночас його партнери по команді доповнили медальну картину, зробивши повним комплект дня для легкоатлетичної збірної. Так, Оксана Ботурчук iз Дніпропетровщини взяла «срібло» в бігу на 200 м (Т12), а Роман Павлик iз Львівщини став третім у стрибках у довжину (Т36).
 
До слова, з прицілом на паралімпійську медаль ідуть у Ріо наші футболісти, які, перемігши господарів турніру (2:1), пробилися до півфіналу, де на них чекає зустріч iз голландцями.