Військовозобов'язані отримають повістки на навчальні збори

13.09.2016
Начальник прес-служби 14-ї окремої механізованої бригади ОК «Захід» Владислав Якушев днями для інформагенції ZIK дав інтерв’ю, в якому повідомив про масове отримання нашими резервістами повісток. Він наголосив, що в серпні Росія провела несподівану перевірку боєздатності всіх військових сил країни.
 
Володимир Путін привів у повну бойову готовність війська на кордоні з Україною «для локалізації кризових ситуацій». 26 серпня військово-транспортні літаки РФ здійснили переміщення підрозділів спеціального призначення з північного заходу Росії на полігони південного військового округу. Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що це найбільші за останню чверть століття стратегічні командно-штабні навчання. 
 
Із 22 серпня до 20 вересня в Росії проходять збори з резервістами. 
 
Владислав Якушев прогнозує, що якби в нашу армію повернулися мобілізовані всіх п’яти хвиль, ми б мали одну з найбільш боєздатних армій світу. Й зазначає, що збори потрібні для того, щоб кожен ветеран знав, куди він має прибути у разі повномасштабного російського вторгнення.
 
Екс-заступник начальника Генштабу, військовий експерт Ігор Романенко нещодавно сказав: «З урахуванням того, що будуть проводитися навчання «Кавказ 2016», Росія може наростити угруповання до 100 тисяч чоловiк, а це вже стільки, скільки потрібно, щоб почати широкомасштабні дії проти України».
 
Спеціально для «УМ» коментар щодо тривожних повідомлень дав Михайло Щербіна, полковник Генштабу України, начвідділу впровадження служби в резерві Мобілізаційного управління. 
 
«До оперативного резерву зараховуються лише військовозобов’язані, які вже відслужили рік за мобілізацією або ж строкову службу. І саме ці резервісти (адже вони мають бойовий досвід, досвід служби) отримують повістки на навчальні збори, а не на мобілізацію.
Повістка — це обов’язковий засіб, який вручається під час зборів. Ще раз наголошую: ці повістки не на мобілізацію, а на залучення на збори. Всім особам, які залучаються на збори, військкомати вручають повістки, які є обов’язковим документом, котрий є підставою для розрахунків iз підприємством: збереження робочого місця, виплата середнього заробітку під час зборів, які після зборів Міноборони компенсує роботодавцю.   
 
Загалом цього року ми вже провели шість зборів, зараз триває ще чотири й протягом вересня проведемо ще п’ять. Тобто протягом року (до кінця вересня) в нас буде проведено 15 зборів. Тож iмовірність того, що саме ті чи інші збори, на які попадає той чи інший резервіст, буде мобілізація, шанс — один iз п’ятнадцяти. 
 
Мобілізація ж може бути оголошена в разі загострення обстановки: для цього потрібен указ Президента, затверджений ВР України. Лише тоді можливо буде залучити резервістів для участі в АТО. В усіх інших випадках люди проходять збори й повертаються додому».  
 
На запитання щодо можливого вторгнення Росії до настання холодів пан Михайло зазначив: «Я не оракул. Наскільки мені відомо, навчання Росії вже закінчуються. І вони теж призивали резервістів: наприклад, призивали людей у Новосибірську й присилали сюди, до наших кордонів. Тобто всі заходи проводить наш супротивник також».