Жителі Черкащини проти, що їхнє село Ленінське стало Чубівка

13.09.2016
Скандал на Черкащині. Село Ленінське Верховна Рада у рамках декомунізації перейменувала на Чубівку. При цьому селян про це ніхто не запитав. Їм зверху спустили нову назву. У селі обурюються і кажуть, що декомунізатори у незалежній Україні пішли тим же шляхом, що й комуністи у минулому столітті, коли називали село Ленінським. 
 
«Ми шоковані тим, звідки взялася ця Чубівка. Село ніколи так не називалося. Хотілося б побачити ту людину, котра вперше запропонувала декомунізувати село Ленінське на Чубівку», — говорить «Україні молодій» Віктор Кравченко, сільський голова Носачевого, сільській раді якого підпорядковується нинішня Чубівка.
 
За його словами, ВР проігнорувала не лише думку жителів села, а й сесій сільської, районної та обласної рад. Адже і громада села на своїх зборах і в листах, і депутати на сесіях клопотали про те, аби селу повернули історичну назву — Ленське. Оскільки з діда-прадіда і до 1926 року їхнє село називалося саме так. 
 
«Поселення було побудоване наприкінці XVIII століття за сприяння графів Бобринських. Тоді, для обслуговування цукрових заводів по території центральної та північної України, будувалися залізничні колії та пристанційні будови, які потрібно було обслуговувати», — пояснює сільський голова Носачевого Віктор Кравченко.
 
Він каже, населений пункт було названо «Ленським» на честь землевласника Ленського, який безплатно передав власну земельну ділянку під забудову поселення при вузловій станції Цвіткове. 
 
 
І звісно, наголошує Віктор Андрійович, відповідно поселення Ленське не може бути транскрипцією імені Леніна, як це дехто стверджує. Бо Ленський і Ленін — це не одне й те саме. 
 
Тож громада проти «Чубівки» та за повернення історичної назви свого села, вважаючи це справедливим та виправданим. І починає боротьбу за це по другому колу. 
 
Наразі виконком Носачівської сільської ради звернувся з проханням до Черкаської обласної ради із закликом розглянути на найближчій сесії питання про повернення селу Чубівка його споконвічної назви — Ленське.
 
Сільська громада сподівається, що депутати обласної ради дослухаються до їхньої думки, підтримають її і, у свою чергу, приймуть клопотання до ВР про повернення селу історичної назви. А народні депутати, хай і з другої спроби, таки відновлять справедливість.