Контрабанда бурштину: «Коротше, пацани, мийте і не партеся»

13.09.2016
Контрабанда бурштину: «Коротше, пацани, мийте і не партеся»

Ліси потерпають від «чорних» бурштинокопачів.

Гучна справа із затриманням на Рівненщині рекорд­ної партії із більш як 2,5 тонни незаконно добутого бурштину завершилася повним пшиком.
 
Як з’ясували рівненські журналісти Дмитро Бондар та Інна Білецька, головному обвинуваченому у цій справі — бізнесмену Святославу Малецькому — Рівненський міський суд «шляхом поглинання меншого покарання більшим» визначив «остаточне покарання у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів громадян, що становить 17 000 грн.», а також зобов’язав сплатити 42,421 грн. за судові експертизи.
 
При цьому колишній директор державного підприємства «Укрбурштин» Олег Ярошик, у машині якого знайшли «сонячний камінь» і якого затримали під час перевезення бурштину в Рівне, перед судом виявився чистим — суддя Крижова визнала правдивими його свідчення, що він не знав, який вантаж перевозить, бо мав на руках довіреність на отримання матцінностей від запорізької фірми «Старт», видану арбітражною керуючою «Укрбурштину» Оленою Левкович.
 
Більше того, суд повернув Ярошику конфіскований під час затримання мікроавтобус Mersedes-Benz, у якому перевозили бурштин.
 
Причиною такої поблажливості стала угода, яку на стадії досудового слідства уклав підозрюваний iз прокуратурою.
 
Причому своє розслідування прокуратура провела абсолютно (чи спеціально) недбало, оскільки в тексті вироку рясніють такі «перли», як «у травні 2015 року в невстановлений досудовим розслідуванням час та день» підозрюваний «зустрівся з невстановленою досудовим розслідуванням особою», що запропонувала придбати бурштин.
 
«З формальної точки зору тут до суду претензій немає. Суддя мала право, виходячи з доказової бази, зібраної прокуратурою, винести такий вирок. Моральний бік цієї справи — інша річ», — прокоментували вирок фахівці.
 
Цікаво, що суд відбувся ще 11 квітня, і якби не допитливі журналісти, це рішення так би й загубилося в аналах Рівненського суду.
 
«Коротше, пацани, мийте і не партеся», — робить висновок Інна Білецька. 
 
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поки що жодним чином не відреагував на цю інформацію, хоча рік тому одним із перших у «Фейсбуці» повідомив про «операцію з викриття найбільшої злочинної групи в Рівненській області з видобутку бурштину».
 
Тоді ж він пообіцяв, що «буде продовження, з’являться прізвища — у минулому відомого одіозного депутата П., продажних правоохоронців i чиновників... — ми свою роботу будемо робити».
 
Цікаво, що, за висновками суду, вартість конфіскованого бурштину оцінюють у 2,9 мільйона гривень, хоча сам Аваков рік тому заявляв про вартість конфіскованого каменя приблизно у три мільйони доларів. 
 
А тим часом на Рівненщині незаконний промисел після певного затишшя знову набирає обертів.
 
«Буквально тижнів два тому роботи відновилися. Якщо спочатку були лише місцеві бригади, то зараз потяглися з усієї України. Можна вже побачити бригади з Хмельницька і навіть iз Луганська. Так, трохи ганяють, але є свої явки і паролі. Щоправда, беруть не все і не в усіх, ціна впала, але беруть. До речі, найближчим часом епіцентром «бурштинової лихоманки» знову може стати Житомирщина, бо світові тренди змінюються: якщо минулого року «в ціні» був бурий рівненський бурштин, то зараз мода пішла на жовтий — житомирський. А є попит — буде і пропозиція», — розповіли «УМ» місцеві джерела.
 
Виходом із ситуації, як неодноразово наголошували на різних рівнях, могла б стати легалізація бурштинового промислу. Втім пакет із двох «бурштинових» законів, який минулого четверга стояв у самому кінці списку порядку денного чергової сесії парламенту, знову не дочекався своєї черги.