Падіння «могікан»: Ангелік Кербер із Німеччини стала новою примою світового тенісу

13.09.2016
Падіння «могікан»:  Ангелік Кербер із Німеччини стала новою примою світового тенісу

Німкеня Ангелік Кербер — тріумфаторка «Ю-Ес оупен»-2016 та нова прима світового тенісу. (Фото з сайта www.usopen.org.)

До 11 вересня 2015 року іменита Серена Уїльямс навряд чи могла сказати щось погане про Відкриту першість США. До того моменту, коли в півфіналі минулорічного «Ю-Ес оупен» вона сенсаційно поступилася італійці Роберті Вінчі, втративши таким чином нагоду виграти за підсумками сезону такий жаданий «Великий шолом», Уїльямс-молодша на домашньому «Мейджорі» здобула п’ять тріумфів.
 
Утім зупинившись у 2015-му, по суті, за крок від легендарного досягнення, в «товариських стосунках» «Чорної перлини» та «Ю-Ес оупен» щось порушилося. Як і торік, у найвідповідальніший момент Серена знову втратила концентрацію.
 
Отримавши реальну нагоду побити рекорд неперевершеної німкені Штеффі Граф за кількістю виграних турнірів серії «Великого шолома», вдруге поспіль американська тенісистка не змогла подолати півфінальну стадію домашнього турніру.
 
Так, на шляху Уїльямс-молодшої (до слова, посіяної на «Ю-Ес оупен»-2016 під першим номером) до 23-го в кар’єрі «шолома» непереборним бар’єром постала чешка Кароліна Плішкова — 2:6, 6:7 (5:7). При цьому, разом із чудовим шансом переписати історію сучасного тенісу, Серена втратила ще й звання прими світового тенісу. 
 
З огляду на успішний виступ її переслідувачки — німкені Ангелік Кербер, яка, йдучи паралельним курсом, дісталася фіналу, американка, аби втриматися на вершині рейтингу WTA, будь-що мала перемогти на «Флешинг Мідоуз».
 
Утім ушосте підкорити Нью-Йорк їй не судилося. Натомість Кербер удруге в кар’єрі здобула тріумф на «Гранд слемі». Поточний рік для 28-річної німкені розпочався перемогою на «Аустреліен оупен»-2016, а завершився, завдяки звитязі над Плішковою (6:3, 4:6, 6:4), взяттям американського «шолома». Утім головний здобуток Кербер — титул першої ракетки планети, який дістався їй у «спадок» від Серени Уїльямс, котра 187 тижнів перебувала на вершині «табелю про ранги».
 
Цікаво, що за підсумками Відкритої першості США також змінився й перший номер українського чоловічого тенісу. Після майже п’ятирічного перебування в лідерах званням найсильнішого тенісиста країни Олександр Долгополов був змушений поступитися Іллі Марченку, котрий на цьогорічному «Ю-Ес оупен» показав тут свій найкращий результат, діставшись четвертого кола змагань.
 
Водночас Долгополов свої виступи на кортах «Флешинг Мідоуз» завершив у першому колі, що призвело до його падіння в рейтингу АТР на 58-му сходинку. Водночас зароблені в Нью-Йорку залікові бали допомогли Марченку стрибнути в цьому реутингу  з 63-ї на 50-ту позицію.
 
До речі, і в чоловічому турнірі «Ю-Ес оупен»-2016 перший сіяний не зумів підтвердити свій статус. У фіналі перша ракетка світу, серб Новак Джокович поступився третьому номеру посіву — швейцарцеві Стену Ваврінці — 7:6 (7:1), 4:6, 5:7, 3:6. Щоправда, невдача не похитнула позицій Ноло, котрий після оновлення рейтингу залишився на його вершині.