Парламентські безпритульні: 170 нардепів не гребують матеріальною допомогою на поліпшення житлових умов

09.09.2016
Парламентські безпритульні: 170 нардепів не гребують матеріальною допомогою на поліпшення житлових умов

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

8 вересня парламентарії хвацько взялися до роботи, почавши з ухвалення доволі важливого законопроекту. Депутати прийняли за основу проект, який передбачає заборону слідству вилучати комп’ютери та сервери під час обшуків у компаніях. Іншими словами, парламент намагається покласти край безпардонним «маски-шоу» зі штурмом офісів, вкладанням співробітників обличчям до землі та вилученням техніки. «Тема важлива та актуальна», як сказали б у часи медведчуківських «темників». 
 
Згаданий законопроект пропонує внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, відповідно до яких забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем. Слідчі повинні будуть здійснювати копіювання інформації, а не вилучення техніки. Крім того, під час проведення обшуків у суб’єктів господарювання спецпідрозділи можуть бути застосовані винятково на підставі ухвали слідчого судді та лише за умови скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину.
 
Іще новації. Згідно зі змінами, адвокат зможе долучитись до процесу обшуку на будь-якому його етапі, а обшук дозволятиметься лише як виняткова слідча дія, коли неможливо отримати інформацію в інший спосіб. Крім того, в клопотанні про надання дозволу на проведення обшуку треба буде обов’язково викласти аргументацію необхідності обшуку та детального опису предметів і осіб, які планується відшукати.
 
Покінчивши з обшуками, Верховна Рада взялася за інший аспект полегшення життя підприємцям. Парламент заявив про намір касувати використання печаток юридичними особами. За законопроект №4194 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» в першому читанні проголосували 235 народних депутатів.
 
«Цей закон пропонує остаточно скасувати використання печаток... Підпис — це те, що можна перевірити, щодо нього можна провести експертизу. Так працюють у всьому світі», — сказав під час обговорення законопроекту голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва представник фракції Радикальної партії Віктор Галасюк.
 
Проект пропонує виключити із законодавства вимогу про обов’язкове використання печаток, незалежно від їх наявності в суб’єктів господарювання, також виключається можливість визнання документа (угоди) недійсним (неукладеним, нездійсненим) у зв’язку з відсутністю відбитка печатки.
 
Також на ранковому засіданні ВР народні депутати проголосували в цілому за проект постанови №5075. Згідно з нею, Верховна Рада звертається до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей і міжнародних організацій із «наполегливим проханням утриматися від участі у спостереженні за ходом парламентських виборів у Криму, а також закликає за будь-яких обставин не визнавати їх результати».
 
Парламент наголошує: «Стосовно всіх іноземців, які приймуть рішення здійснити візит на окуповану територію для участі у спостереженні за незаконними виборами, правоохоронні органи України відкриють кримінальні провадження за порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України з метою заподіяння шкоди національним інтересам України та притягнуть таких іноземців до відповідальності за порушення українського законодавства».
 
Ідеться, як знає наш читач, про вибори до Держдуми РФ, котрі Росія хоче провести, зокрема й на окупованому Кримському півострові. Для того щоб унеможливити проведення таких виборів, ВР «звертається до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій із проханням оприлюднити офіційні заяви про нелегітимність визнання результатів виборів до Державної Думи Російської Федерації через їхнє проведення на території окупованої Автономної Республіки Крим».
 
Тим часом очікується, що в другій половині дня Верховна Рада торкнеться ще одного болючого питання — відповіді Сейму Польщі, який нещодавно ухвалив рішення щодо Волинської трагедії. Про це на пленарному засіданні Верховної Ради повідомив спікер ВР Андрій Парубій. «На сьогодні вже є підготований остаточний варіант заяви, який стосується рішення Сейму і Сенату Польщі», — сказав він. Нагадаємо, що 22 липня польські колеги українських депутатів «визнали події, що розгорнулися на Волині у 1943-45 роках, «геноцидом, учиненим українськими націоналістами проти мешканців Речі Посполитої».
 
Україна й досі не відреагувала на державному рівні на сказане у Варшаві. 

ДО РЕЧІ

Верховна Рада оприлюднила новий список народних депутатів, яким iз державного бюджету відшкодовуються гроші за оренду житла. Загалом таких у серпні назбиралося аж 170. У липні «безхатченків» було вдвічі менше. Усі вони не київські. Таким «безпритульним» iз кишень платників податків компенсують витрати на готельні номери чи оренду квартир. 
 
Цікаво, що не має власного житла у столиці й спікер Андрій Парубій. Він у цьому переліку під номером 117. Похвалитися київською нерухомістю не можуть і деякі голови фракцій. Керівник фракції «Самопоміч» — Олег Березюк у цьому переліку під номером 13. Максим Бурбак — очільник «Народного фронту» — 19-й. Загалом у переліку — зо два десятки депутатів, задекларовані доходи яких за минулий рік перевищили мільйон гривень. 
 
Попри солідні статки, від передбаченої компенсації такі нардепи все ж не відмовляються. Тут і брати Добкіни, яких, до речі, в Раді практично ніколи не буває, і Антон Кіссе. А ще у списку одіозний екс-«регіонал» — Олександр Вілкул, власник телеканалу News One Євген Мураєв, Сергій Каплін, Олена Кошелєва. У середньому нардеп отримує 13-15 тисяч гривень компенсації щомісяця. А за рік державі парламентські «безхатченки» обходяться у понад 30 мільйонів гривень.