Рівняння на других: Українські баскетболісти зазнали першої поразки у відборі на Євробаскет-2017

09.09.2016
Рівняння на других: Українські баскетболісти зазнали першої поразки у відборі на Євробаскет-2017

У матчі зі словенцями наші гуллівери не змогли зупинити братів Драгичів. (Фото з сайта ФБУ.)

Практично перед кожним відповідальним стартом чоловічої збірної України з баскетболу профільна федерація активно обговорює можливість залучення до табору «синьо-жовтих» знакових українців із Національної баскетбольної ліги, проте, як правило, завершити успіхом перемовини із заокеанськими візаві їм не вдається.
 
Приміром, останніми роками всім українським шанувальникам баскетболу неабияк хочеться побачити в синьо-жовтій футболці гравця «Фінікса» Олексія Леня. Проте ні на фінальну частину чемпіонатів світу-2014 та Європи-2015, ні на швидкоплинний відбір до Євробаскету-2017 ФБУ не вдалося «заманити» уродженця Антрациту, котрий у минулому сезоні НБА був справжнім лідером «сонячних».
 
Для того, аби Лень зіграв за «синьо-жовтих» у кваліфікації на ЧЄ-2017, президент ФБУ Михайло Бродський навіть домовився з олігархом Рінатом Ахметовим, що той, у разі приїзду баскетболіста до табору збірної, оплатить недешеву його страховку. Утім домовитися з агентом Леня щодо його участі у кваліфікації ЧЄ-2017 не вдалося. Бажання та згода Олексія на приїзд до збірної — самі ці дві проблеми називав Михайло Бродський головними перепонами на шляху нашого єдиного представника в НБА до національної збірної України.
 
Водночас у збірної Словенії проблем із залученням своїх заокеанських легіонерів до матчів національної команди у єврокваліфікації-2017 немає.
 
Завдяки допомозі своєї головної зірки — захисника «Маямі Хіт» Горана Драгича — словенські баскетболісти на старті відбору здобули три перемоги поспіль, чітко окресливши свої наміри з першого місця в групі пробитися до фінальної частини турніру.
 
Після звитяг над командами Косова та Болгарії словенці переграли й збірну України, змусивши наставника «синьо-жовтих» Євгена Мурзіна міркувати над стратегією захисту другого місця в квартеті. Примітно, що в поєдинку проти українців зірковий лідер Словенії набрав лише три пункти, водночас записав до свого активу аж 11 результативних передач. При цьо­му головним бомбардиром словенської збірної став молодший брат Драгича — Зоран, який назбирав 28 очок. Аби його зупинити, досвіду наших колишніх гравців НБА — Кирила Фесенка та В’ячеслава Кравцова — не вистачило.
 
Відзначимо, що «напряму» до фінальної частини Євробаскету-2017, окрім переможців семи відбіркових груп, також потраплять і чотири команди, котрі у своїх «пульках» посядуть другі позиції.
 
Наразі в табелі про ранги «других» команд «синьо-жовті» обіймають віртуальне друге місце. Утім, як зазначив у коментарі прес-службі ФБУ знаний український баскетболіст, дворазовий чемпіон НБА Станіслав Медведенко, немає ніяких гарантій, що наші хлопці завершать відбір на потрібній позиції. «Зі збірною Косова нам грати на нейтральній території, з болгарами буде бій. Налаштовуватися потрібно на кожен поєдинок, а не відкладати все на заключний тур, коли до Києва приїде збірна Словенії», — каже Медведенко. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група E. 3-й тур.
Словенія — Україна — 84:77 (23:15, 22:24, 24:17, 15:21; З. Драгич (28), Препелич (12) — Лукашов (14), Фесенко (10)).
Турнірне становище: Словенія — 3 перемоги/0 поразок, Україна — 2/1, Болгарія — 1/2, Косово — 0/3.