Відпочивати і літати елегантно

07.09.2016
Відпочивати і літати елегантно

Ось таким літаком українці вже скоро діставатимуться Єгипту.

Про місто Шарм-ель-Шейх чув майже кожний: і хто відпочивав у ньому, і хто ще мріє поїхати до теплих країв. «Багата затока» — так переклав цю назву наш гід. Сотні готелів, що тягнуться її узбережжям, і справді розкішні, потопають у зелені пальм та екзотичних квітів, а спекотне сонечко виробляє ендорфіни радості в усіх, хто під ним ходить. Сезон найкращих місяців для відпочинку в Єгипті починається з вересня і триває до Нового року. Тому, якщо ви не відгуляли ще своєї відпустки, є сенс подумати про Шарм-ель-Шейх — цінових варіантів існує безліч.

Шик і простота

Один із готелів, де ми зупинилися, — Sunrise, має унікальне розташування, з приголомшливим видом на острів Тиран. Із рецепції і до берега моря його номери спускаються терасами, на кожній з яких є басейни. Різноманіття ресторанів загрожує зайвими кілограмами, бо шеф-кухарі тут високого рівня, і страви не тільки смачні, а й представляють світові кухні. Спа, тренажери, море, корти, звичайно, приходять на боротьбу з гладкістю, проте спокуса спробувати потроху всього вельми велика. У готелі представлено номери різного класу, всі вони затишні та зручні.
 
Величезною територією (70 га) для комфорту гостей курсують автобусики. Треба лише, підійшовши до зупинки, зняти слухавку і сказати номер станції, на якій чекаєш. За мить по тебе приїдуть. Sunrise — мережа, яка у Єгипті нараховує 13 готелів. Компанія постійно перевіряє якість їжі, меблів, сервісу. Політика «таємного гостя» надає можливість вести прихований контроль. Невипадково тут люблять проживати знаменитості та прискіпливі туристи.
 
У цьому готелі з елегантною східною архітектурою разом з арабами відпочивають і українці. Серед них ми зустрілися з молодятами, які щойно побралися, а батьки зробили їм весільний подарунок — медовий тиждень у Шарм-ель-Шейху. Ще кілька родин із дітьми, які приїжджають сюди із Західної України не вперше. Три подружжя із Вінниці.
 
Компанія молодих киян, які люблять занурюватися з аквалангами — зі всіма ми перетиналися під час вечері у барі, тому враження висловлювалися невимушено і були переважно піднесеними, всі були задоволені сервісом. На пляжі до нас приєднувалися білоруси, зачувши майже рідну мову. До речі, самі араби добре навчилися ідентифікувати українців і вітатися: «Слава Україні!», а продавець фруктів просив написати, як звучить українською побажання «Гарного дня!». Це зворушливо, та для місцевих жителів це ще й необхідність звернути на себе увагу, аби продати товар. 

Що вабить туристів 

Зі слів представника міністерства туризму Єгипту, кількість українців, що приїхали сюди на відпочинок, збільшилася на 17 відсотків, і сьогодні саме українцям належить перше місце серед представників європейських держав, які мандрують країною пірамід. Єгипетська асоціація госпітальєрів, у свою чергу, планує тур по Україні з метою зав’язати контакти з нашими оздоровницями.
 
Для громадян України найпершою перевагою відпочинку в Єгипті є приваблива ціна — під час кризи і для нас, і для єгиптян ціна диктує поведінку. Стверджують, що для українців вона нижча, ніж, наприклад, для самих арабів з інших країн.
Безпека відпочинку також дуже важливо. Для її здійснення вжито серйозних заходів: у аеропорту, на дорогах, у самих готелях. Так, охоронців зі зброєю помітно, але вони виконують свої функції досить професійно та ненав’язливо.
 
І, зрештою, унікальність Червоного моря. Екскурсія до національного парку Рас-Мохамед, розташованому, як і Шарм, на Синайському півострові, вражає морським краєвидом: тут зливаються Суецька та Акабська затоки, і милуватися багатством коралів та екзотичних риб радять теж тут. Хоча щодня у море виходять десятки яхт до острова Тиран, де всі охочі занурюються у морську безодню з аквалангами чи просто у масках. Ціна такого задоволення цього року теж здешевшала вдвічі (до $ 25). 
 
На державному рівні морську флору та фауну дбайливо охороняють: у Червоному морі заборонено вилов риби, карається законом вивіз коралів та мушлів. Будь-яке сміття збирають у торби і вивозять. Можливо, ще й від цього вода у морі прозора до глибини, а риби нелякані, що надзвичайно приваблює туристів. Так країна, що живе з туризму, використовує будь-яку нагоду, аби зберегти неповторність та привабливість власного краю.

Фішка сезону

Проте особливою фішкою прийдешнього сезону збираються зробити виступи зірок шоу-бізнесу. І розпочала цей парад неповторна співачка з України Світлана Лобода.
 
Ще задовго до її концерту по місту розвісили рекламу привабливої білявки Лободи, яка збуджувала цікавість туристів. Виступ планувався у культовій дискотеці Dolce vita, що працює по середах. Він збiгся з нашим Днем Незалежності, тому коли Світлана вийшла на сцену, було враження, ніби в нічному клубі Єгипту відкрилася філія України — Світлані хвацько підспівували співвітчизники. Сам клуб, побудований серед пустелі, біля підніжжя Синайських гір, збирає любителів швидких ритмів не тільки з усіх країн, а й єгиптян також. Тут виступають відомі у світі співаки і діджеї. 
 
Зазвичай у День Незалежності Світлана виступає на українських майданчиках, проте цього року не змогла відмовити батькам Шарм-ель-Шейха і приїхала на свято в місто, яке дуже любить, щоб разом зi співвітчизниками радісно відзначити його. Колись давно у Шарм-ель-Шейху Світлана вперше закохалася, звідси шість разів літала до Каїра, тут, у Червоному морі, захопилася дайвінгом і занурювалася з аквалангом на 20 метрів... Її виступ був присвячений тому, до чого прагнуть усі люди, — красі природи і красі почуттів, миру і коханню... Не дивно, що після концерту Світлани єгипетські аніматори наспівували то «Революцію», то «Пора домой». Єгипетська молодь давно знає і любить зірку української естради не лише за її пісні, а й за веселу вдачу, незмінну усмішку та елегантність. Недарма її тут сприймають як образ сучасної українки.

«Літати стильно» — гасло авіакомпанії

Хасан Азіз, голова єгипетської туристичної компанії Intercontinental, повідомив, що є позитивні новини на початку нового туристичного сезону в Єгипті. Українцям не треба буде спочатку їхати до сусідніх Литви або Польщі, аби дістатися звідти дешевшим лоукостом до єгипетських курортів. 
 
Починаючи з жовтня цього року, відбуватимуться регулярні прямі рейси між Єгиптом і Україною: уже підписано угоду на рівні урядів обох країн. Двічі на тиждень можна буде замовляти квитки до Шарм -ель-Шейха або до Хургади на аеробус, що вміщує пасажирів на 164 місця економ-класу плюс 8 місць бізнес-класу.
 
Представником єгипетських авіаліній в Україні є турфіма A-tour, хоча маленькі туристичні агенції самі зможуть викуповувати квитки у компанії, зможуть замовляти квитки й туристи напряму через iнтернет. Орієнтовна вартість — близько $300.
 
Авіапарк компанії нараховує п’ять літаків, пілоти отримують освіту в Єгипті та Сполучених Штатах Америки, стажування проходять у Франції. Особливі заходи безпеки компанія здійснює в аеропорту, прискіпливо контролює напої та їжу, а також сам літак та багаж. Стюарти володітимуть українською мовою, а зручні салони вже створять гарний початок відпочинку. Стиль комфорту супроводжуватиме кожного гостя від початку і до кінця мандрівки.
 
Висловлюємо щиру подяку міністерству туризму Єгипту, єгипетській туристичній компанії Intercontinental та Халіду Гамалю, генеральному директору A-TouristikInternational, за чудову нагоду відвідати їхню країну.