Платформа багатогранника: 16 вересня стартує Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва ГогольFest

07.09.2016
Платформа багатогранника: 16 вересня стартує Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва ГогольFest

Митці чекають на глядачів.

Новий міф розуміння світу створять вiд 16 до 25 вересня на арт-заводі «Платформа» організатори ГогольFest-2016. Гостям фестивалю нагадають давню історію про Вавилон, коли люди перестали розуміти один одного, втратили спільну мову, породили війни та жорстокість. Упродовж усього ГогольFest . митці з України та світу разом iз глядачами та слухачами шукатимуть ключі від миру, довіри та взаєморозуміння, аби здолати апокаліптичний тренд у новинах, кризові явища такого непокірного ХХІ.
 
Програма фестивалю — яскравий багатогранник зі сторонами «театр», «музика», «кіно», «живопис», «танець», «перформанс», «література». Плануються освітні акції, зелена сцена та фешн-арт, однак виміри цих граней фігури ГогольFest поки не розголошують. Театральна сторона багатогранника представляє одинадцять вистав, рівномірно розподілених по днях фестивалю.
 
За день до старту, 15 вересня, о 20 годині, у рамках спецпроекту «Пролог. ГогольFest» відбудеться показ вистави «Остання стрічка Креппа». Це вісточка Вільнюського міського театру Оскараса Коршуноваса, поставлена за п’єсою ірландського драматурга Семюела Беккета. Вона представляє живу та актуальну класику абсурду — на сцені єдиний актор Юозас Будрайтіс, герой якого досліджує болісну тему старіння, прослуховуючи купу магнітофонних плівок записів власного голосу.
 
Латвійський «Театр на вулиці Гертрудес» 25 вересня о 17.00 представить виставу «Легіонери», побудовану на реальних подіях, що трапилися у Швеції по закінченні Другої світової війни. У виставі болісно озиваються питання протистояння свободи особистості та свободи суспільства і знову таки відголоски вавилонської вежі втрати довіри. Побачимо на ГогольFest і постановку «Попи, мєнти, бабло, баби» українського альтернативного «Дикого театру», дітища якого зухвалі, провокативні, але на сто відсотків живі. Dakh Daughters представить цирк-кабаре «Баби Babylon», а в ніч iз 24-го на 25 вересня відвідувачів запросять послухати сонОперу «НепрОсті» за романом Тараса Прохаська. Впродовж п’яти годин глядачі, закутавшись у пледи, на матрацах, вимкнувши всі гаджети, поринатимуть у перформанс-колискову.
 
Чародійний президент фестивалю Влад Троїцький покаже дві власні вистави. В першій «...Але вітер...» йтиметься про те, що присутнє навіть у тотальній відсутності — потік скерований у певному напрямку. Режисер розмірковує над тим, чому все тече, завдяки чому в будь-якій пустці виникає життя.
 
Знаходячи відповідь, цей спалах природних сил він називає вітром. Для декорацій на сцені — п’ятдесят вентиляторів, а актори натомість не говорять ні слова та майже не рухаються. А о 19 годині 18 вересня Владислав Троїцький покаже прем’єру своєї опери-цирку «Вавилон». Глядач побачить не лише народження та смерть башти, а й відчує, як близько ця історія до нас зараз, коли конфлікт людини і Бога проектується на урбаністичну трагедію сучасного суспільства.
 
Щодо перформансів, то на цій грані фігури ГогольFest розмістяться три дійства, серед яких твір ізраїльської режисерки Тамар Рабан. В його основі Шулхан Арух — середньовічний текст, в якому конспективно викладено закон іудаїзму і дотошно регламентоване повсякденне життя правовірного єврея. Якщо цей перформанс відбудеться 18 вересня о 18 годині, то 20 вересня о 19:00 Лабораторія тілесних образів з Харкова представить «Памфлейти. Після прочитання спалити». Вистава настільки щира, як документи особистого користування, що їх доцільніше спалити після прочитання. 
 
У танцювальній програмі — постановка-імпровізація Motion Mode Dance Theatre Femminile, яка відбудеться 15 вересня о 20 годині. Мовою танцю актори розкажуть про ту жінку, яку бачать на просторах ХХІ століття, яка змагалася, але чи отримала справжню рівність із чоловіком? Відверта хореографічна вистава «Близькість» о 19 годині 16 вересня за допомогою складних підтримок та захоплюючих трюків рухами акторів «розмовлятиме» про стосунки, зраду, красу, що в’яне. Спектакль поставив ірландський хореограф Стів Баттс, який у минулому був доктором політичної філософії та економіки в Оксфорді. 
 
Танцювальними будуть два вечори ГогольFest. На 17 вересня запланований вечір сучасного танцю, на якому молоді хореографи представлять свої вистави, а 24 вересня о 19 годині розпочнеться вечір танцювальних мініатюр. Це спільна хореографічна постановка іспанського хореографа та режисера Чеві Мюрадай із танцювальною компанією «Totem Dance Group» під керівництвом художнього керівника Христини Шишкарьової.
 
Українську, світову та академічну музику організатори пропонують послухати у підземному бункері. 17 вересня відвідувачі почують концерт-імпровізацію «Сонце зайшло, земля ся стрясла» Хелени Вінкельман зі Швейцарії та гурту «Древо». Голландський дует Еріка Босграафа і Ольги Пащенко 18 вересня о 17.00 нетрадиційно зіграє на старовинних інструментах в проекті «Капсула часу». А драму для тромбона та симфонічного оркестру Hamlet 25 вересня о 20 годині розпочнуть Еліас Файнгерш з Ізраїлю та Державний естрадно-симфонічний оркестр України.
 
Програму візуального мистецтва Burn, Babylon намалюють, витешуть, представлять художники AES+F, Борис Михайлов, Віктор Сидоренко, Юрій Сивірін, Даніїл Галкін, Object №, Сергій Панасенко, Лукаш Суровец, Флорін Леоні та Сильва Бауманн, Наталя Коротяєва, Дмитро Кавсан, Адам Ніклевич, Андрій Сигунцов, Янка Бачинська та Євген Казак, Адаміна Шнайдер та інші. На окремій локації в закинутому бункері Юлія Беляєва реалізує проект, присвячений надії, яка веде до позитивних змін.
 
Література на ГогольFest з’явиться у новому форматі. Book Platform — це книжковий ярмарок, який побудують за принципом лабіринту, коли кожен учасник змоделює власний унікальний простір, через який розповість про себе. Для дітей до трьох років литовський театр танцю Dansema 17 та 18 вересня об 11 годині запропонує пізнавальне дійство, учасниками яких маленькі відвідувачі ГогольFest зможуть стати. Також 17 вересня о 13 годині дітям покажуть виставу «Баранцева подорож» на основі великого білого екрана, на якому розповідь піде за допомогою фарб, води, пір’я, кольорових скелець. А 18 вересня о 13.00 дітей та батьків запросять на найвеселішу постановку литовського Театру столу «Говірковий стіл».
 
У рамках ГогольFest-2016 буде представлена конкурсна кінопрограма «Золотий СУК». Також цьогорічний фестиваль нанесе візит у відповідь Atlas Weekend 2016. У липні ГогольFest показував свою програму в рамках музичного фестивалю, зараз же команда концерт-холу ATLAS привезе на «Платформу» Vivienne Mort, Один в каное, Бумбокс, BAHROMA, SunSay, та інших. 

КВИТКИ

16 вересня вхідний квиток коштує 150 гривень і 120 у передпродажу. В основні дні фестивалю 17, 18, 23, 24 та 25 вересня квиток коштує 80 грн, а 20, 21, 22 вересня — 25 грн. Вхідний квиток не дає права проходу на платні події, а квиток на платну подію дає можливість проходу на фестиваль лише у цей день. Квитки на платні вистави, концерти, опери, перформанси — від 80 до 300 гривень.