У селі Гусаковому на Черкащині учні ходять у закриту владою школу

06.09.2016
У селі Гусаковому на Черкащині учні ходять у закриту владою школу

До своєрідної акції протесту вдалися учителі та батьки школярів у селі Гусаковому Звенигородського району на Черкащині після того, як влада закрила їхню школу. Батьки не пустили дітей на уроки до районного центру, а привели їх у рідну школу.
 
І 1 вересня у закритій школі, вчителі якої вже звільнені, пройшла урочиста лінійка. Тим часом шкільний автобус, який приїхав за 17 кілометрів зі Звенигородки, залишився порожнім. 
 
«Нині наша школа працює у звичному режимі — всі 30 учнів дружно приходять на заняття, а вчителі проводять уроки», — розповідає «Україні молодій» директор школи Віра Харченко. 
 
«Ми категорично не згодні з реорганізацією школи, котру проводить районна влада. Тому всі батьки з Гусакового, у яких діти навчалися у нашій сільській школі й написали заяви, що вони ходитимуть у рідну школу», — додає Роман Поліщук, син якого навчається у сьомому класі.
 
Ми вважаємо, наголошує Роман Анатолійович, що наша школа працює достатньо ефективно, наші випускники вступають до вишів, і це найкращий показник роботи вчителів. Якби батьки були незадоволені організацією навчального процесу в сільській школі, то ні один iз них не написав би заяву про те, щоб його дитина ходила до такої школи.
 
За словами пана Романа, реорганізація сільської школи була проведена без обговорення з громадою села і позиція людей не була врахована. На сесії районної ради депутати прийняли таке рішення, навіть не повідомивши про це селян.
 
Тож народ згуртувався, аби відстоювати свої інтереси. Люди неодноразово вдавалися навіть до акцій протесту — перекривали трасу та організували похорони школи під стінами Звенигородської райдержадміністрації. До села приїздили районні та обласні начальники, але конфлікт так і не вдалося загасити. 
 
Як пояснює завідуюча відділом освіти Звенигородської РДА Лариса Кочерга, школа в Гусаковому не вся закрита. Там будуть навчатися учні 1-4 класів, а іншим, які ходять до 5 та 9 класів, а їх у Гусаковому 18 осіб, запропоновано на вибір їздити на навчання до Звенигородки та села Вільховець. Для цього є шкільний автобус.
 
Із останніх новин із Гусаківської школи — туди приїхала начальник відділу освіти разом із поліцією і правоохоронці склали акт про те, що звільнені вчителі в незаконний спосіб навчають учнів. Тим часом батьки не збираються здаватися і, щоб відстояти свою школу, вони вже звернулися з позовом до суду.
 
«Ми вважаємо, що рішення Звенигородської районної ради про закриття школи прийнято з порушеннями», — каже Роман Поліщук. За його словами, засідання суду по цій резонансній справі призначене на 9 вересня.