Морський терор: під Одесою бійці СБУ на захопленому судні звільнили 5 заручників

06.09.2016
Морський терор: під Одесою бійці СБУ на захопленому судні звільнили 5 заручників

Сигнал SOS, за повідомленням прес-служби СБУ,  наші правоохоронці отримали з судна Mehmet Unlu, яке йшло під прапором Туреччини з вантажем металоконструкцій із Миколаєва до Йорданії.
 
Трагедія розігралася у територіальних водах України саме в той момент, коли корабель уже підпливав до порту «Південний», що на Одещині.
 
Як розповів генеральний директор  компанії «ТІС» Андрій Ставніцер, два члени екіпажу зважилися на захоплення заручників із числа своїх колег по роботі заради грошей. Чоловіки напали на моряків, що спали,  пізно вночі з ножами та важко поранили чотирьох своїх товаришів. Однак декому з членів екіпажу вдалося сховатися на території корабля та забарикадуватися від зловмисників.
 
Незважаючи на те, що терористи знеструмили все судно, моряки встигли подати сигнал SOS на сушу з благанням про допомогу.
 
«План ліквідації терористів було затверджено на  екстреній нараді в антитерористичному штабі СБУ із залученням керівництва ДержНС, Національної поліції, а також Держприкордонслужби
України та представників адміністрації порту «Південний», — розповів волонтер Андрій Ставніцер. — Разом ухвалили рішення про початок силової операції з метою звільнення людей від терористів».
 
До операції також залучили бійців тактичної групи одеського загону морської охорони. Корабель «Павло Державін» та катер «Дарниця» морської охорони Держприкордонслужби спільно з групою були приведені в повну бойову готовність у рамках плану з ліквідації терористичної загрози.
 
Коли бійці спецпідрозділу «Альфа» увірвалися на судно та знешкодили терористів, капітан корабля був ще живий. Однак через те, що чоловік втратив багато крові, він потребував негайної медичної допомоги.
 
Викликані на місце події медики відвезли у відділення реанімації Одеської міської лікарні всіх п’ятьох заручників. Завдяки тому, що допомога прибула своєчасно, зараз  їхньому життю та здоров’ю вже ніщо не загрожує.
 
Крім того, диспетчерам порту «Південний» довелося викликати буксир Champion та відвести судно від входу в порт «Південний» подалі від підводних каменів, щоб уникнути додаткових проблем.
 
Співробітники української національної поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 278 КК України (викрадення або захоплення морського судна). Українські силовики обстежили  судно Mehmet Unlu, яке постраждало від дій терористів, iз метою з’ясування всіх подробиць нічної трагедії.