Нейтралізували і перемогли: українські баскетболісти в гостях здолали збірну Косова

06.09.2016
Нейтралізували і перемогли: українські баскетболісти в гостях здолали збірну Косова

Лише в останній чверті українські баскетболісти знайшли спосіб нейтралізувати лідера збірної Косова. (Фото з сайта www.fiba.com)

Так сталося, що одразу в двох кваліфікаціях — на баскетбольний чемпіонат Європи-2017 та футбольний мундіаль-2018 — українським національним збірним випало суперничати зі збірною Косова.
 
Країною, з якою наша держава не має офіційних стосунків, бо, як і доволі багато інших країн світу, досі не визнає її незалежність. Водночас низка впливових гравців на світовій арені — США, Австралія, Канада, переважна більшість членів ЄС (загалом країн-прихильників незалежності Косова вже більше сотні) — висловила свою підтримку цьому невеличкому регіону на Балканському півострові, котрий у 2008 році в односторонньому порядку проголосив про свою незалежність від Сербії.
 
Відтоді Косово поступово набуває членства в різних міжнародних організаціях, зокрема й спортивних. У 2014 році їх прийняли до складу Міжнародного олімпійського комітету, в 2015-му вони отримали місце в Європейській баскетбольній федерації, а кілька місяців тому косовари потрапили до великої футбольної сім’ї, отримавши членство в Європейському футбольному союзі та Міжнародній футбольній асоціації.
 
Намагаючись вирішити питання щодо організації поєдинку Україна — Косово в рамках кваліфікації футбольного ЧС-2018, Федерація футболу України отримала від Міністерства закордонних справ відповідь наступного змісту: «На поточному етапі проводити такі матчі на території України не видається можливим. Україна не визнає проголошеної в односторонньому порядку незалежності Косова, як і правосуб’єктності інших самопроголошених територій, залишаючись відданою одному з базових принципів, на якому засновується міжнародне право, — територіальній цілісності й непорушності кордонів держав. З огляду на зазначене, пропонуємо розглянути можливість перенесення матчів за участі збірних команд України та Косова на нейтральне поле з урахуванням існуючої практики».
 
З аналогічними організаційними проблемами зіштовхнулися й у Федерації баскетболу України, коли укладали розклад матчів нашої чоловічої команди у відборі на ЧЄ-2017. Зрештою, свій «домашній» двобій проти косоварів нашим футболістам доведеться грати в Болгарії, баскетболісти ж «приймуть» команду Косова в Литві.
 
А минулими вихідними наша баскетбольна збірна зіграла свій гостьовий поєдинок проти представників частково визнаної держави. Їхнє протистояння відбулося в косовському містечку Мітровіца, в палаці спорту «Мінаторі», що розташований на південному березі річки Ібар, яка, до слова, відділяє від основної частини міста північні райони, де мешкають прибічники Сербії.
 
Щодо самої гри, то в Косово підопічні Євгена Мурзіна отримали другу поспіль перемогу в євровідборі, хоча здобути її було значно складніше, ніж у стартовому двобої проти болгар у Києві.
 
Практично до останніх хвилин поєдинку суперники грали на рівних. Про це не раз свідчило табло в «Мінаторі». Останній раз рівний рахунок (61:61) було зафіксовано за 5 хв. 37 сек. до завершення протистояння.
 
Тривалий час підопічним Мурзіна ніяк не вдавалося нейтралізувати натуралізованого американця Джастіна Доелмана, котрий грав першу скрипку в збірній Косова.
 
Але у вирішальній десятихвилинці «синьо-жовті» надійно закрили форварда «Барселони», котрий у заключній чверті заробив лише два з 20 загалом здобутих у матчі очок. У складі «синьо-жовтих» кращим за результативністю став Максим Корнієнко (20 очок), котрий, до речі, починав поєдинок на лаві.
 
Цікаво, що жоден із гравців стартової п’ятірки не набрав за матч більше десяти балів. 
 
Збірна України, як, власне, й команда Словенії, на старті відбору здобула в групі Е дві перемоги. Вочевидь саме між цими суперниками й розгорнеться боротьба за перше місце у квартеті, котре гарантує його володарю пряму перепустку на ЧЄ. Їхнє перше побачення відбудеться 7 вересня в Любляні. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2017. Кваліфікація. Група Е. Болгарія — Словенія — 78:83, Косово — Україна — 63:70 (17:17, 17:15, 18:20, 11:18; Доеллмен (20) — Корнієнко (20), Кравцов (12)).
Турнірне становище: Словенія, Україна — 4, Болгарія, Косово — 0.