Як у молоді роки: на порожньому НСК «Олімпійський» відбувся тренерський дебют Андрія Шевченка

06.09.2016
За 25 років незалежності українські футболісти лише одного разу їздили на чемпіонат світу — в 2006 році в Німеччині під орудою Олега Блохіна «синьо-жовті» дісталися чвертьфіналу.
 
Розпочинаючи кваліфікацію на німецький «мундіаль», наставник нашої команди пообіцяв громадськості пробитися до фінальної частини турніру «напряму» — з першого місця у відбірковій групі.
 
У підсумку, слова Блохіна з ділом не розійшлися. Тоді, нагадаємо, за перемогу в «пульці» нашій команді довелося боротися зі збірними Туреччини, Данії та Греції.
 
У відборі на ЧС-2018, як і 12 років тому, в нашій групі знову не буде яскраво вираженого фаворита.
 
Вочевидь лідерські перегони точитимуться між чотирма учасниками нещодавнього чемпіонату Європи — командами Хорватії, Туреччини, України та Ісландії. До слова, найкращий результат на французькому Євро поміж чотирьох представників цього квартету показали ісландці, хоча практично ніхто не очікував побачити їх у чвертьфіналі ЧЄ-2016.
 
Виступ української збірної у Франції для багатьох теж став несподіванкою, котра, щоправда, мала зовсім не позитивну конотацію.
 
Від результату, продемонстрованого «синьо-жовтими» на минулому Євро, залишилося гнітюче враження. Відроджувати авторитет збірної України в очах футбольної спільноти у ФФУ довірили молодому, недосвідченому, проте амбіційному наставнику Андрію Шевченку.
 
«Думаю, збірна України буде такою, яким гравцем був сам Шевченко», — заявив непередодні поєдинку з українськими футболістами тренер збірної Ісландії Хеймір Хадльгрімссон.
 
Без сумніву, й в Україні чекають від «синьо-жовтих» сміливого, атакувального,  видовищного та, що головне, результативного футболу, котрий у свої найкращі роки демонстрував нинішній керманич нашої національної команди. Щоправда, для втілення подібних задумів Андрію Шевченку необхідні яскраві форварди, котрих, слід визнати, в його розпорядженні наразі немає.
 
Утім відсутність забивних особистостей наставник планує компенсувати за рахунок інших якостей своїх підопічних. «Найголовніше — це перемагати й набирати очки. Хто краще з цим упорається, той і посяде перше місце.
 
Водночас ключовим фактором, від якого залежатиме успішне проведення стартового поєдинку кваліфікації на ЧС, буде кількість боротьби та підборів, які ми виграємо у суперника», — наголошував перед своїм дебютним поєдинком у якості тренера Андрій Шевченко. 
 
Щоправда, налаштувати на активну боротьбу своїх підопічних у грі з ісландцями українському «коучу» було вельми складно, адже гра за порожніх трибун (це покарання ФІФА за неналежну поведінку українських фанатів на попередніх офіційних поєдинках нашої національної збірної), за словами самих футболістів, — більше схоже на тренування, ніж на офіційний поєдинок.
 
Починати завжди важко. «Хвилювання, звісно, є. Але це нормально, адже мова   про початок моєї нової роботи. Дуже погано, що ми гратимемо без уболівальників. Проте робота, котру провели хлопці, їх бажання і самовіддача  вселяє в мене впевненість», — говорив перед грою з Ісландією Шевченко. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Кваліфікація. 
Група С. Сан-Марино — Азербайджан — 0:1, Норвегія — Німеччина — 0:3, Чехія — Північна Ірландія — 0:0.
Група Е. Данія — Вірменія — 1:0, Казахстан — Польща — 2:2, Румунія — Чорногорія — 1:1.
Група F. Словаччина — Англія — 0:1, Литва — Словенія — 2:2, Мальта — Шотландія — 1:5.