Раціональна ротація: українська збірна з перемоги розпочала відбір на чемпіонат Європи

02.09.2016
Раціональна ротація: українська збірна з перемоги розпочала відбір на чемпіонат Європи

Олександр Липовий добряче попсував нерви болгарам. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після проведення в 2012 році континентального футбольного форуму сподівалася наша держава організувати на своїй території й інший цікавий спортивний турнір. Але провести, як планувалося, в 2015 році чоловічий Євробаскет Україна не змогла. Через війну на Донбасі реалізувати такий масштабний проект у намічені терміни виявилося неможливим.
 
Розуміючи ситуацію, що склалася, у ФІБА-Європа запропонували нашій державі стати господарем (чи співгосподарем) ЧЄ-2017. Президент Петро Порошенко навіть давав доручення Кабінету Міністрів Арсенія Яценюка «пропрацювати» питання проведення в Україні цих змагань. Проте, підготовкою до Євробаскету — без сумніву, вельми витратного заходу — в Україні вирішили не займатися. 
 
Як результат, втрачена чергова можливість зробити ваговий крок у розбудові спортивної інфраструктури. «Немає в Європі столиці, де б не було сучасної багатофункціональної критої арени», — каже президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський. Водночас Україна продовжує «сидіти» на радянському багажі, який застарів і морально, і фізично. «Аби в Києві з’явився 12-тисячний льодовий, баскетбольний, гандбольний, волейбольний і, якщо хочете, музичний палац, потрібно 40 мільйонів доларів», — заявив перед стартом збірної України у відборі на ЧЄ-2017 очільник ФБУ.
 
Власне, упродовж останніх трьох років у столиці не бачили поєдинків за участі національної чоловічої збірної. Тож зустрічі «синьо-жовтих» з командою Болгарії, з якої стартував євровідбір на ЧЄ-2017, у Києві чекали із особливим інтересом.
 
До події, яку очільник нашої збірної Євген Мурзін назвав «знаковою», українські «гуллівери» готувалися відповідально, розпочавши підготовчий процес іще в середині липня. «Перед нами стоїть завдання пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи, тож ми плануємо з перемоги розпочати кваліфікацію. До її старту підходимо у всеозброєнні», — напередодні поєдинку з болгарами сказав Мурзін.
 
Як відзначив наставник «синьо-жовтих», під національний прапор йому вдалося зібрати всіх найсильніших на даний момент виконавців — за винятком кількох травмованих та американських легіонерів. Відбір на ЧЄ, який матиме просто блискавичний характер (31 серпня — 17 вересня), наші збірники розпочинають без знакових для українського баскетболу персон — Сергія Гладиря, котрий заліковує травму, та єдиного нашого представника в НБА — Олексія Леня, приїзд якого до збірної вимагає неймовірно потужних організаційних, та й не тільки, зусиль.
 
Зрештою свій похід на Євробаскет-2017, господарями якого, до речі, будуть одразу чотири країни (Ізраїль, Румунія, Туреччина, Фінляндія), українські збірники розпочали з упевненої перемоги. Болгарська команда не належить до лідерів європейського баскетболу — про такі колективи зазвичай кажуть: «міцний горішок».
 
Особливих проблем з його приборканням у підопічних Мурзіна не виникло — 79:69. Упродовж поєдинку українські баскетболісти мали значно більший, ніж фінальні десять пунктів, гандикап, утім, пам’ятаючи про насичений відбірковий календар (шість матчів за 18 днів), наприкінці поєдинку вони дещо збавили оберти.
 
З огляду на необхідність раціонального розподілу сил по кваліфікаційній дистанції, проти болгар Євген Мурзін задіяв увесь кадровий потенціал. На паркет столичного Палацу спорту вийшли всі 12 внесених до заявки гравців.
 
Примітно, що без очок поєдинок завершив лише один баскетболіст. Як не парадоксально, але людиною з «бубликом» став визнаний майстер триочкових кидків Олександр Мішула. Водночас гравець «Дніпра» непогано проявив себе в асистуванні партнерам, зробивши чотири результативні передачі. Одразу четверо гравців «синьо-жовтих» подолали десятиочковий бар’єр, що, без сумніву, не може не радувати наставника. Високою результативністю відзначилися лідери нашої команди — «бігмени» Кирило Фесенко та В’ячеслав Кравцов, а також форварди Олександр Липовий та Руслан Отверченко.
 
«Основне завдання було виконане — надійно зіграли у захисті, стримали лідерів. Прикро, що наприкінці матчу розслабилися, зменшилася наша підсумкова перевага. Але перемога є перемога. Готуємося на позитиві до нових випробувань», — сказав після матчу Мурзін.
 
Наступний суперник українців — збірна Косова. Обидва поєдинки проти косоварів наші хлопці зіграють на нейтральній території — у Вільнюсі, адже Україна не підтримує офіційних відносин з цією визнаною далеко не всіма державами планети балканською країною. Головна ж боротьба за перше місце в групі, котре стане прямою перепусткою до фінальної частини ЧЄ-2017, вочевидь розгорнеться між Україною та Словенією.
 
Останніх вважають головними фаворитами нашої «пульки». Утім в української команди є козир — свій заключний поєдинок кваліфікації вона зіграє в Києві (17 вересня) проти основного конкурента. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2017. Кваліфікація. 1-й тур. Україна — Болгарія — 79:69 (17:10, 25:15, 21:22, 16:22; Фесенко (15 очок +10 підбирань), Отверченко (14), Кравцов (13), Липовий (12+10 передач), — Костов (16), Георгієв (15), Лилов (13)).