Шукаючи своє призначення: Євгена Коноплянку відправили в оренду до «Шальке»

01.09.2016
Шукаючи своє призначення: Євгена Коноплянку відправили в оренду до «Шальке»

Не секрет, що часто-густо різного роду трансферні ходи той чи інший клуб робить під конкретного тренера, його тактичну схему та футбольне світосприйняття. Під час усього розіграшу Ліги Європи сезону 2014/2015 та безпосередньо фінального протистояння іспанський наставник «Севільї» Унаї Емері міг безпосередньо переконатися в силі та таланті українського півзахисника «Дніпра» Євгена Коноплянки.
 
Після чого, власне, українець і опинився в таборі «кажанів». І хоча після свого переїзду до Іспанії Женя по-справжньому так і не заграв, можна сказати, не розкрився, для Емері непотрібним матеріалом український «вінгер» усе ж не був. У минулому сезоні український півзахисник «Севільї» провів загалом 52 поєдинки, в яких забив вісім м’ячів та віддав дев’ять результативних передач.
 
Далеко не кожен матч за новий клуб наш співвітчизник проводив в «основі», тим не менше свій внесок у командну скарбничку він зробив. Зокрема, допоміг одноклубникам виграти черговий Кубок Ліги Європи. Для тренера Емері та його «кажанів» то був третій поспіль тріумф у другому за силою клубному турнірі Старого світу. До слова, досягнення, яке раніше не підкорювалося жодному клубу континенту.
 
Назавжди вписавши своє ім’я в історію європейського футболу, Унаї Емері вирішив змінити обстановку, відгукнувшись на нові кар’єрні виклики. Попрощавшись iз «Севільєю» та Коноплянкою, титулований іспанський наставник перебрався до «ПСЖ».
 
А тим часом його «протеже» міцно засів на лаві запасних, практично повністю втративши ігрову практику. Точніше, в першому офіційному поєдинку сезону — Суперкубку УЄФА проти «Реалу» — Коноплянка вийшов на заміну й навіть відзначився голом, реалізувавши пенальті. Але весь позитив, який випромінював у тому поєдинку наш співвітчизник, затьмарила його «обрізка» наприкінці «овертайму», котра, власне, допомогла «Реалу» виграти Суперкубок.
 
Іспанські спортивні ЗМІ практично одноголосно винуватцем невдачі «Севільї» назвали Коноплянку, після чого Женя не зіграв за «кажанів» більше жодної хвилини. У першому турі прімери новий наставник андалусійців, аргентинець Хорхе Сампаолі, протримав увесь матч українця на лаві запасних, а в другому — взагалі залишив його поза заявкою на гру.
 
Утім довго без роботи Жені сидіти все ж не доведеться. У середу 26-річний український вінгер уклав трудову угоду з новим клубом, де, без сумніву, всерйоз розраховують на його допомогу. «Із Коноплянкою укладено річний контракт. «Шальке» орендує футболіста в «Севільї» з правом подальшого його викупу», — повідомили в гельзенкірхенському клубі. Попри своє перебування в таборі національної збірної, котра веде підготовку до стартового поєдинку кваліфікації ЧС-2018 проти Ісландії (5 вересня), Коноплянка «засвітився» в Німеччині. Залишив свій автограф на контракті та приміряв клубну форму «Шальке» з 11-м номером.
 
Раніше повідомлялося, що Коноплянкою активно цікавляться російські «Спартак» та «Зеніт», утім, як повідомляють російські ЗМІ, українець категорично відмовився продовжувати кар’єру в російській прем’єр-лізі.
 
Тим часом до Іспанії з Німеччини на зміну Коноплянці вирушив інший український футболіст. Другу половину минулого сезону вихованець «Динамо» Артем Кравець провів в оренді в «Штутгарті», котрий, до слова, вилетів із першої бундесліги. А новий сезон форвард збірної України розпочне в «Гранаді». Очевидно, вона, як і попередній клуб Кравця, також боротиметься за збереження прописки в елітному дивізіоні.