Українців очікує осіннє здорожчання хліба

31.08.2016
Українців очікує осіннє здорожчання хліба

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Черговим «подарунком» для українців восени може стати подорожчання хліба та макаронних виробів у зв’язку з монополізацією ринку, застерігають експерти з аграрних питань, наголошуючи, що ціни, швидше за все, зростуть на 20%, тож буханець «соціального» хліба коштуватиме 10 гривень. Також стрімко піднімуть ціну на борошно, пластівці тощо.
 
Здорожчання вiдбудеться, незважаючи на гарний цьогорічний урожай зернових, адже, як і прогнозували, зібрали рекордні майже 63 млн. тонн. Втім більша частина врожаю експортується за кордон (принаймі в цьому році планується збільшити  експорт хліба на два мільйони тонн порівняно з минулим 2015 роком). А на внутрішні потреби залишається менше, ніж потрібно. 
 
Підвищення ціни на сировину виробниками зернових може стати непідйомним, у першу чергу, для дрібних пекарень у невеличких містечках та селах. Не кожне мале підприємство залишиться на плаву за цієї  кризи.
 
Зрозуміло, що готову продукцію почнуть завозити здалеку — від великих підприємств, що теж позначиться на ціні хлібобулочних виробів. 
 
Єдиною втіхою залишаються прогнози експертів про падіння цін на овочі, зокрема моркву, цибулю та буряки. Але це мало заспокоює. Тож знову найбільш незахищені (пенсіонери, студенти, безробітні) змушені будуть  укотре «викручуватись», аби банально вижити.