Волоський горіх з’їсти не гріх

31.08.2016
Волоський горіх з’їсти не гріх

Сезон горіхів у розпалі.

Хоч вони й калорійні, але дієтологи радять горіхи до обов’язкового раціону. Бо ядра містять ненасичені жири, необхідні для злагодженої роботи нервової і серцево–судинної систем. Тому візьміть за правило щодня вживати лише 30 г горіхів — і ймовірність інфаркту буде вдвічі меншою!
А ще — корисно готувати страви з горіхами.

Простота і шарм 

Навіть найпростіші страви, які практично не вимагають зусиль для приготування, грецький горіх дивним чином перетворює на вишукані, надзвичайно смачні. Звична вівсянка з подрібненими ядрами горіхів стає особливо смачним початком робочого дня, а якщо ще додати ложечку-дві меду і кілька чорносливин чи інших сушених фруктів-ягід — то й сніданок вихідного чи святкового дня вдасться на славу. 
 
Так само нема особливої потреби розповідати про медово-горіхові яблука, запечені в духовці, а от скласти цій страві похвалу — просто необхідно. Яблука з духовки зберігають дуже багато цінного, чим їх наділила природа, смак стає насиченішим, вони — ароматні і незабутні. Дівчата і жінки просто зобов’язані використати благословенну пору дозрівання яблук і горіхів для збереження та примноження своєї краси і стрункості, бо ця страва додасть дуже багато корисних плюсів. А крім того — ви лише спробуйте, як це смачно, забудете й про мотивацію! 
 
Тож запечемо яблука з горіхами, сухофруктами, корицею і медом — влаштуємо собі незабутнє чаювання. Знадобиться — на щедру порцію — 3 гарні яблука, третина склянки горіхів (подрібнених), по півсклянки кураги (подрібненої) і родзинок, 3 палички кориці, по три столові ложки масла і меду, сік iз лимона та апельсина, листочки м’яти. 
 
Для початку в яблуках зріжте вершечки і очистіть їх від шкірки. Вийміть iз них трохи м’якоті разом iз серцевиною. Побризкайте лимонним соком зовні і зсередини. Змішайте курагу, родзинки, горіхи, мед та розм’якшене вершкове масло, наповніть яблука цією начинкою, прикрийте зрізаними вершечками і встроміть палички кориці.
 
Насамкінець викладіть яблука у форму, полийте апельсиновим соком і ставте в духовку на 40 хвилин, не забуваючи час від часу поливати яблучка соком з дека. Дуже смачний і романтичний десерт готовий, черга — за кавою, какао чи чаєм, але то — вже інша тема. 

Салат до осені

Хочеться згадати про ще один корисний і смачний осінній десертик — улюблений багатьох, і мій у тому числі — салат з яблуками, медом та горіхами. Як тільки задощить і осінь нагадає про себе першими холодними поривами вітру — сміливо готуйте його: жодна депресія навіть не підступиться до вас. До того ж як бонус отримаєте приємне враження від смаку. 
 
Потрібно 2 яблука, 3 столові ложки меду, 3 столові ложки товчених горіхів, 2 морквини і лимонний сік за смаком. Очищені яблука натріть на великій тертці, змішайте з медом і подрібненими горіхами. Додайте натерту на дрібній тертці моркву, полийте лимонним соком, все добре перемішайте і посипте зверху горіхами, які залишилися. І, як кажуть, більше нічого не потрібно.
 
Приправляти горіхами салати — це проста кулінарна і житейська мудрість. Будь-який овочевий мікс плюс горіхи — і це вже смачний і поживний салат. А хочете з м’ясом — приготуйте салат із курячим філе та сиром. Потрібно: філе — 500 г, сир твердий — 200 г, печериці — 300 г, горіхи волоські — 100 г, часник — 2 зубчики, сіль, майонез — за смаком. Куряче філе відварити в підсоленій воді. Остудити, дрібно порізати. На великій тертці натерти сир. Печериці порізати й обсмажити на вершковому маслі. Дрібно посікти горіхи й часник. Змішати всі отримані інгредієнти, посолити за смаком. Заправити майонезом (або сметаною) і перемішати. 
 
Ще один салатик iз волоськими горіхами — шарами. Знадобиться: печериці — 500 г, морква — 250 г, цибуля ріпчаста — 250 г, горіхи — за смаком, чорнослив — 8 штук, майонез — за смаком. Обсмажити гриби, нарізані маленькими кубиками. Потім порізати цибулю і також її обсмажити.
Додати терту моркву і ще посмажити. На завершення додати в сковороду нарізаний чорнослив і горіхи. Потім, чергуючи, викладаємо шарами гриби й овочеву суміш. При цьому верхній шар повинен вийти овочевим. Кожний шар необхідно промастити майонезом, або, знову ж таки — сметаною чи йогуртом, кому що до вподоби. 

Закуски

Горіхи — невід’ємний інгредієнт здорового харчування, це відомо всім. Наразі — готуємо лобіо з горіхів і стручкової квасолі. Дуже оригінальна страва, яка з першої ложки прищеплює до себе любов. Знадобиться 500 г стручкової квасолі, 2 середні цибулини, 4 зубчики часнику, 4 гілочки кінзи, 0,5 склянки очищених волоських горіхів, сіль.
 
Стручки квасолі порізати, відварити й обсушити, відвар не виливати. Потовкти горіхи з часником і сіллю, віджати олію. Перемішати чверть склянки відвару квасолі з товченою сумішшю, додати квасолю, порізану цибулю, перемішати. Викласти лобіо на таріль, зробити в центрі поглиблення і влити в нього відтиснену олію.
 
Візьміть на замітку ще одну цікаву страву — голубці з горіхами. Для начинки потрібно буде 500 г капусти (ошпарити, віджати і дуже дрібно нашаткувати), по 100 г пасерованої ріпчастої цибулі і кореня селери, 50 г пасерованої моркви, 100 г горіхів. Капустяне листя традиційно занурте в крутий окріп, щоб воно стало м’яким, листочки наповніть фаршем (начинкою), вкладіть у глибоку сковороду, залийте сметаною і запечіть в духовці при 200°С.

Торт як мрія

Горіхи — солодкі самі по собі. Випічка з ними — найбажаніша при будь-якому чаюванні. Горіхові рулетики готуються швидко і просто, чого не скажеш про опис їх смаку, бо справді слів нема, такі смачні. 
 
Для тіста потрібно: 0,5 кг борошна, 250 г маргарину, 3 жовтки, 200 г сметани, чайна ложка цукру, дрібка солі. Для начинки: 200-250 г мелених грецьких горіхів, 3 білки, чайна ложка цукру. Замістити тісто. Розрізати на 5 частин. Розкачати на листи товщиною 1-2 см. Розтопити вершкове масло, змастити тісто, скрутити кожне і помістити до холодильника на 2 години. Далі розділити кожне ще на п’ять частин (вийде 25 шматків), тонко розкачати і розрізати кожне на 2 (вийде 50 квадратиків). На кожний квадратик викласти начинку, скрутити, загнути кінці і надати тісту форму маленького рогалика. Начинка робиться просто: треба лише мелені горіхи змішати зі збитим iз цукром білком. Випiкати на малому вогні. Можна гарячими обваляти в цукрі чи цукровій пудрі.
 
Ну і, звичайно, великий святковий торт печеться неодмінно з горіхами! Недаремно ж його так і назвали «Горіхова мрія». Зітхаю при згадці про нього, бо він хоч і величезний вдається, але чомусь просто тане в роті і зникає зі столу ще до того, як встигаєш його роздивитися. Печеться просто, треба лише запам’ятати кілька кулінарних «алгоритмів». 
 
Для тіста потрібно 9 яєць, 300 г вершкового масла, столова ложка майонезу, пакетик розпушувача, 4 склянки борошна, склянка мигдалю, 3,5 склянки цукру. Для крему — 300 г горіхів (волоських чи будь–яких інших), 400 г вершкового масла, 2 банки згущеного молока. Для прикрас: 100 г чорного шоколаду, 100 г вершкового масла, 100 г згущеного молока.
 
Спочатку треба відділити білки від жовтків в окремий посуд. Жовтки збити зі склянкою цукру і додати розм’якшене масло, майонез і пакетик розпушувача. Вмішати 4 склянки просіяного борошна. Замісити дуже м’яке тісто і поставити його на годину в холодильник. Потім розділити тісто на три частини. Форму змастити маслом і вистелити папером для випічки. Одну частину тіста розподілити по дну форми. Збити 3 білки з 0,5 склянки цукру в круту піну, потім додати 0,5 склянки горіхів, подрібнених на крихти. Випікати 30 хвилин при 150 градусах. Другий корж випікати так само, а третій — без горіхів. Остудити коржі. Далі збийте розм’якшене масло зi згущеним молоком (можна додати 2 столові ложки лимонного соку) і починайте «будувати» торт. Перший корж — iз горіхами + крем + горіхи, потім — корж без горіхів + крем + горіхи, і третій корж — із горіхами.
 
Щоб прикрасити торт, на водяній бані слід розігріти масло і згущене молоко, потім додати поламаний шоколад, зняти з вогню і вимішати до повного розчинення шоколаду. З допомогою кондитерського шприца розмалювати торт шоколадом на свій смак. 
 
Осінь — пора гарячих чаїв і барвистих компотів, тому буде нагода навчитися випікати і горіхові кексики. Вони так і називаються, але я би їх назвала диво-кексиками: ніжні, як хмаринки, з безліччю солодких, ароматних і кремових ноток. Потрібно 2 яйця, половина склянки подрібнених горіхів, неповна склянка молока, 300 г цукру, 2 склянки борошна, чайна ложка соди і половина чайної ложки кориці.
 
Розтерти цукор і яйця, додаючи молоко й борошно. Замісити тісто, поклавши в нього горіхи, соду й корицю. Тісто повинно бути консистенції густої сметани. Заповнити тістом формочки для кексів, поставити в підігріту духовку й випікати при температурі 180-200 градусів до зарум’янення ваших пухких творінь. 
 
Отож не лінуйтеся лущити горіхи і творити з ними кулінарні дива. Природа — це вже диво, а якщо ще докласти до її дарів певних зусиль, життя набуватиме незабутніх барв, смаків і відтінків. 
Смачного! 

ПРО ЗАПАС 

Джем iз персиків, апельсинів і грецьких горіхів 
Потрібно 2 кг персиків, 2 кг цукру, 3 апельсини, 100 очищених грецьких горіхів, 3 лимони, 300 мл води.
 
Персики ошпарити окропом, очистити від шкірки і кісточок, порізати скибочками. Цедру лимонів та апельсинів потерти на тертці, кісточки видалити, м’якоть порізати (сік також знадобиться). Персики з цедрою апельсинів і лимонів залити водою. Варити 25-30 хвилин, періодично помішуючи, поки персики не розм’якшаться. Цукор поставити на легкий підігрів у духовку з температурою 150°С. До персиків додати порізану м’якоть і сік апельсинів та лимонів, підігрітий цукор. Безперервно помішувати, поки весь цукор не розчиниться. Додати горіхи і варити 12 хвилин.
 
Закатати в стерилізовані банки. 

НАПОЇ

Цілительство
У дні дозрівання горіхів вміючі люди готують спеціальну настоянку, що допомагає позбутися від найдужчої застуди. Як компетентно запевняє мій свояк дядько Микола, бо впевнений, що досвід — найкращий учитель, а народ — найкращий цілитель, iз горіхових перетинок, залитих горілкою чи самогоном, можна приготувати настоянку, яка лікує найзадавненіші застуди. 
 
Але головне — смак цього чудо-напою. За словами мого свояка, настоянку не відрізниш від коньяку. Не знаю — не куштувала. Але дядько Микола, треба віддати йому належне, розуміється на садінні, вирощуванні і заготовках, господар він чудовий, барашівці з Житомирщини підтвердять. Тому як варіант такий рецепт також має право на буття.