Бойовики все частіше прицільно гатять iз важкої артилерії

23.08.2016
Останніми днями на Донбасі відзначають зниження інтенсивності ведення вогню бойовиками. Утім, обстрілів хоча й поменшало, але вони стали значно потужнішими, оскільки ворог усе частіше застосовує важку ствольну артилерію, міномети калібру 120 мм і гаубиці калібру 152 мм. 
 
Такі фронтові тенденції відзначає голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації  Павло Жебрівський. Це підтверджують і дані штабу АТО, згідно з якими, попередньої доби ворог здійснив лише 46 обстрілів, тоді як тиждень тому їх кількість сягала сотні. 
 
«На початку минулого тижня ми бачили суттєве загострення, часом до 100 обстрілів доходило, але через день. Сьогодні ми бачимо зменшення обстрілів, але вони досить потужні», — зауважив пан Жебрівський в ефірі каналу «112 Україна».
За його словами, окупанти наносять прицільні удари по системах управління, ціле­спрямовано знищують вогнем господарські двори фермерських господарств тощо.
 
«Я думаю, що Путін, після тієї ейфорії про так званих кримських диверсантів, трохи спустився на землю, і через це, думаю, здасть назад», — каже Жебрівський. 
 
Водночас, на думку окремих військових експертів, усе це може бути затишшям перед бурею. Хоча в експертному середовищі й визнають, що після загострення ситуації на Донбасі тиждень тому українські військові добряче дали «по зубах» бойовикам, які зазнали суттєвих втрат. 
 
Втрати ворога підтверджує і начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко, який провів на передовій кілька днів минулого тижня, вивчаючи ситуацію. За його словами, українські військові дають відсіч противнику: відповідають влучним вогнем на ворожі обстріли, через що окупанти зазнають значних втрат.
 
«Ворог дедалі нахабніє. Ведуть обстріли із забороненої зброї вночі, коли ОБСЄ відпочиває, в порушення всіх Мінських домовленостей. Наші війська влучно відповідають, — написав генерал армії Муженко у Facebook. — Даємо відсіч. Ворог несе втрати і значні. Пишаюся нашими солдатами й офіцерами, вони справжні патріоти і професіонали своєї справи».
 
Генерал армії Муженко додає, що ЗСУ готові до будь-яких випробувань, тож «перемога нашого козацького духу над російськими ординцями не за горами».
 
Зазначимо, що згідно зi зведеними даними ГУР Мін­оборони, впродовж вихідних загинуло щонайменше десятеро бойовиків, ще дев’ятеро отримали поранення. Таких втрат ворог зазнав поблизу окупованих Горлівки, Макіївки і Донецька. 
 
Водночас загиблих серед захисників України немає, поранено восьмеро наших вояків.